Comisia Europeană a aprobat vânzarea mâncărurilor cu făină de greieri în toate ţările blocului comunitar. Odată cu decizia UE a apărut și un val de nelămuriri printre români. Mulți se întreabă cum se fabrică această pulbere pe care Bruxelles se gândeşte să o asocieze cu pâinea, cozonacii şi gustările obişnuite. Detaliile oferite de-o fabrică din Vietnam, care produce o gamă largă pe bază de insecte, sunt impresionante.
Directorii unei fabrici din Vietnam, care produce făină de greieri, susțin că procesul de producţie este strict controlat, rezultatul final fiind sigur pentru consum. Potrivit acestora, insectele care devin materie primă sunt hrănite doar cu vegetale şi curăţate înainte de măcinare.
„Oprim mâncarea timp de 24 de ore, apoi facem recoltarea. Un sistem automat selectează greierii. Urmăm protocoalele de siguranţă, la fel ca o fabrică de creveţi sau una de carne. Adormim greierii, apoi îi spălăm, îi fierbem – îi gătim în apă fiartă 9 minute”, a declarat directorul Bicky Nguyen pentru Observator News.
Foarte mulți români nu știu că experimente cu făină de greieri s-au făcut şi în țara noastră. Anul trecut, studenţii şi cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii din Iaşi şi Facultatea de Inginerie Alimentară Suceava au preparat pâine şi brioşe cu excentricul ingredient.
Dar acest produs nu este pentru toată lumea. Persoanele alergice, mai ales la crustacee, ar fi bine să stea departe de mâncarea făcută cu făină de greieri. Ca reacţii adverse putem enumera urticarie, şoc anafilactic (cazuri severe, însă rare). Totuşi, specialiștii afirmă că unele proteine care produc alergii sunt distruse în timpul procesului de producţie.
„Făina deja este preparată termic şi dacă o mai preparăm ulterior, riscul se reduce şi mai mult. Niciodată nu o să fie 0, aşa nu mai consumăm nimic, că ne este frică”, a explicat alergologul Brândușa Petrutescu.
Producătorii de făină de greieri din Vietnam dau asigurări că alimentele în compoziţia cărora intră noul ingredient pot fi mâncate fără teamă. Acești insistă că micile insecte au vitamine şi minerale.
„Dacă vreţi mâncare bună şi sănătoasă, încercaţi greierii. Sunt gustoşi! Au vitamine şi minerale, precum potasiu, magneziu, zinc, fier, vitamina A, vitamina E”, a relatat Bicky Nguyen.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, nu vede cu ochi buni decizia UE și rămâne sceptic. Anul trecut, demnitarul i-a îndemnat pe români să mănânce sarmale, cârnaţi, ouă de găină, „pentru că e foarte bună. Fără greieri… Îi lăsăm să cânte”.