Veste importantă pentru toți cetățenii din Capitală care folosesc mijloacele de transport în comun. Oficialii de la Societatea de Transport București i-a avertizat pe călători să evite să facă anumite gesturi, pentru a evita să primească amenzi de sute de lei.
Reprezentanții STB au anunțat, la început de an, care sunt valorile sancțiunilor pe care călătorii le pot primi, dacă nu respectă legislația.
Cetățenii nu vor mai fi taxați doar dacă vor fi prinși circulând în mod fraudulos cu autobuzul, tramvaiul sau troleibuzul.
Potrivit autorităților, începând din 2023, persoanele care ocupă scaune în mijloacele de transport în comun cu bagaje și nu validează încă o călătorie, chiar dacă au abonament, vor primi amenzi de până la 500 de lei.
De asemenea, bucureștenii care nu au un titlu de călătorie valabil și validat, precum și călătorii care nu au documente care să ateste gratuitatea sunt pasibili de amendă în mijloacele de transport în comun STB.
Persoanele care umblă cu tramvaiul, troleul sau autobuzul sunt obligate să-și încarce cardul de transport și să-l valideze la echipamentele electronice montate în toate mijloacele de transport în comun ale STB.
Călătoria plătită poate fi folosită timp de 90 de minute în toate mijloacele de transport public de suprafață din Regiunea București-Ilfov. Cu alte cuvinte, preț de o oră și jumătate, poți schimba mai multe mijloace de transport, fără să mai plătești alte bilete.
Citește și Salariul pe care îl primește un controlor STB la final de 2022. Suma este neașteptată
În ceea ce privește totalul amenzilor STB, călătorii pot fi sancționați cu sume cuprinse între 300 și 500 de lei, dacă aleg să călătorească în mod fraudulos, nu dețin un titlu de călătorie valabil, dovada că au trimis SMS sau vreun alt document justificativ.
De asemenea, persoanele care blochează, în orice fel, personalul mijloacelor de transport în comun desemnat de către operatorul de transport/transportatorul autorizat, să-și exercite atribuțiile de serviciu la bordul vehiculelor de transport în comun, în stații ori la capetele de linii, vor primi amendă între 100 și 150 de lei, potrivit Antena 3.
Alți cetățeni pasibili de amendă, sancționați până la 500 de lei sunt cei care cer să li se deschidă ușile mașinilor între stații, precum și persoanele care ocupă scaunele din autobuz, troleibuz sau tramvai cu bagaje de dimensiuni mari.
Amenzile STB se pot plăti pe loc, la controlorii STB, la instituții de credit autorizate cu care există încheiate convenții, la casieriile autorităților administrației publice locale sau online, pe site-ul www.ghiseul.ro.