Anul 2023, din punctul de vedere al programelor sociale, este unul plin. De altfel, ministrul Marcel Boloș a anunțat continuarea unor astfel de proiecte și implementarea unora noi, precum și cine vor intra în categoria beneficiarilor. În total, se arată în comunicatul ministrului, în 2023 se dau 10.000 de lei ajutor de la stat pentru români, dar sub forma diferitelor ajutoare sociale, suma fiind de fapt totalul sumelor pe care le va primi un beneficiar în acest an.
Anul 2022, un an greu din toate punctele de vedere, a adus și programe finanțate cu bani de la Comisia Europeană pentru un număr important de români. În general beneficiarii acestor programe sociale au fost cei cu venituri substanțial mai mici, persoanele defavorizate, precum și elevii din medii dezorganizate sau cu venituri familiare extrem de mici.
Așa se face că pe tot parcursul anului era demarat programul „Sprijin pentru România”, prin intermediul cărora s-au emis vouchere de alimente în valoare de 250 de lei și date către români în patru etape. Ulterior, la finalul lunii decembrie, atât ministrul Marcel Boloș, cât și premierul Nicolae Ciucă anunțau continuarea programului și în 2023. Conform documentului emis ieri, „Se vor acorda șase noi tranșe de 250 de lei pentru achiziția de alimente și mese calde, de care vor beneficia 2,4 milioane de persoane.”
În același context au fost elaborate și alte programe sociale, precum cele pentru preșcolarii și elevii din medii defavorizate, iar ministrul Boloș a anunțat că și în 2023 vor primi vouchere în noul an școlar pentru rechizite și îmbrăcăminte.
Pe final de an, odată cu excaladarea crizei energetice, la nivel guvernamental se lua decizia de a acorda ajutoare celor în imposibilitatea de a-și plăti facturile curente la energie electrică, iar sumele declarate sunt de 1.400 de lei „pentru a sprijini plata facturilor la energie”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru acest an.
Vezi și: Bani în plus pentru milioane de români din ianuarie 2023. Se întâmplă chiar acum
Sumele prezentate anterior, precum și alte câteva proiecte, totalizează exact suma de 10.000 de lei ajutor de la stat pentru români. Majoritatea acestor sume sunt susținute prin fondurile venite de la Comisia Europeană, dar și din banii alocați din bugetul centralizat al Guvernului condus de Nicolae Ciucă.
În comunicatul emis ieri de Ministerul condus de Marcel Boloș se totalizează toate sumele ce vor fi acordate, asta însemnând, de fapt, cei 10.000 de lei ajutor de la stat pentru români, după cum urmează:
Ministrul explică care vor fi pașii de urmat, accentuând faptul că se vor acorda, în total, aproximativ 10.000 de lei ajutor de stat pentru români:
Măsurile sunt în strânsă legătură cu strategiile naționale în domeniul social, precum și cu evoluția macroeconomică, pentru a contribui la scăderea ratei riscului de sărăcie și excluziune. Intervențiile au fost condiționate de realizarea unei documentări și analize prealabile care să permită evidențierea nevoilor adresate în cadrul propunerilor de proiecte, care să adreseze mai multe aspecte problematice de care depinde calitatea vieții oamenilor, precum facilitarea accesului la piața muncii, educația sau locuirea.
Datele o spun clar, încă ne confruntăm cu o formă dominantă de sărăcie care poate conduce la precaritate alimentară, în anumite situații. Aceste lucruri fac ca peste două milioane de cetățeni să nu îşi poată permite un standard de viaţă decent pentru anul 2023. Tocmai de aceea, la nivelul Guvernului am gândit un pachet măsuri care sunt integrate și complementare, astfel încât să se asigure o alocare financiară eficientă a intervențiilor.
Așadar, vor fi români care se află într-un grad extrem de excluziune socială care vor putea primi până la 10.000 de lei pentru nevoile imediate, pe baza diferitelor forme de sprijin care se vor acorda.”, a transmis ministrul Marcel Boloș, conform comunicatului.
Vezi și: Surpriză pentru românii care primesc vouchere, direct pe card. Ce spune ministrul Marcel Boloș