Ce se întâmplă acum cu zeci de mii de tichete sociale. Vestea rea a fost dată chiar de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene

Ce se întâmplă acum cu zeci de mii de tichete sociale. Vestea rea a fost dată chiar de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene
Voucherele de alimente au ajuns la a doua tranșă

Ce se întâmplă acum cu zeci de mii de tichete sociale? Zilele acestea românii care sunt beneficiari ai programului  guvernamental „Sprijin pentru România”, vor primi tranșa a doua de tichete sociale. Sumele pentru vouchere de alimente, de 250 de lei, vor fi depuse pe carduri între 29.08.2022 – 02.09.2022. Dar, conform ministrului Marcel Boloș, la această oră sunt peste 63 de mii de carduri blocate. Decizia de blocare a venit ca urmare a încălcării normelor de utiliizare și de achiziție a produselor din programul „Sprijin pentru România”.

Voucherele de alimente la a doua tranșă

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat, încă din prima zi, care este etapizarea acordării pentru voucherele de alimente în valoare de 250 de lei. Conform programului, în această perioadă s-a trecut la tranșa a II-a de acordare a voucherelor. Banii vor intra pe carduri în perioada 29.08.2022 – 02.09.2022. Următoarea tranșă, tranșa a III-a va avea loc în  octombrie-noiembrie 2022. Cea de a VI-a tranșă, și ultima, va avea loc în perioada decembrie-ianuarie 2023.

Deși programul „Sprijin pentru România” se va încheia în ianuarie 2023, ministrul Marcel Boloș declara recent că s-ar putea prelungi până în 2027:

„Spun în premieră, dar nu mă feresc de acest lucru. Unul din subiectele de negociere cu Comisia Europeană a fost ca pe viitor şi pentru păturile sociale care vor fi cele mai afectate de rata inflaţiei, şi în funcţie de cum va evolua rata de sărăcie extremă la nivelul României, să putem să acordăm facilităţi, dacă decizia aceasta va fi luată în coaliţie, până la sfârşitul anului 2027.

Deci este o veste foarte bună. Este un fel de rezervă pe care o avem pentru viitor. Aici avem într-adevăr această procedură de negociere cu Comisia Europeană. Sigur că la fondurile europene condiţia este ca să atingem obiectivele care sunt fixate prin fondurile care ne sunt alocate.

Să ţintim pătura cea mai săracă care se află în dificultate şi care poate să beneficieze în continuare de aceste facilităţi”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş, în exclusivitate la Antena 3.

Nu este încă cert acest aspect, pentru cei peste 2,5 milioane persoane beneficiari. Reamintimt că pentru acest program s-au alocat 3,1 miliarde de lei, iar voucherele se dau o dată la 2 luni, mai exact de 4 ori până la sfârşitul anului.

Ce se întâmplă acum cu zeci de mii de tichete sociale. Marcel Boloș anunță blocarea a 63 de mii de carduri

Încă de la startul programului au existat beneficiari care au folosit cardurile emise de autorități pentru a achiziționa alte produse. Este vorba de alte produse, decât cele specificate clar în actul normativ de funcționare al programului.

Așa se face că au existat cazuri, și nu puține, în care cardurile acestor români au fost blocate. Pe de altă parte, mai anunța Marcel Boloș, au fost cazuri în care s-au dat și amenzi considerabile aestor beneficiari. Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul a anunțat blocarea a peste 60 de mii de carduri, pe același motiv:

„Au fost blocat 63.000 de vouchere sociale. Beneficiarii cumulau venituri de peste 1.500 de lei. Pe viitor, beneficiarii de pensii sociale (1000 de lei) vor primi voucherul de 50 de euro.

Se fac confruntări permanente cu cei de la ANAF pentru a vedea dacă mai sunt şi altii. În caz că mai sunt descoperiţi, voucherele sunt blocate”, a anunţat azi ministrul Marcel Boloş.

Reprezentanții ANAF au delegarea de a acorda amenzi celor care au încălcat aceste norme, acestea ajungând până la 6.500 de lei. Este vorba de cei care și-au achiziționat produse din tutun, alcool, și alte produse care nu fac parte din categoria alimentelor de bază, specificate în actul normativ. Genul acesta de acțiuni, așa cum spuneam, nu sunt la prima lor iterație, fiind și alte cazuri de acest gen.

Urmăriți Playtech.ro și pe