În urmă cu două zile ne luam la revedere de la un monstru sacru al scenei și filmului românesc, Mitică Popescu, înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Bellu. Tot la început de an aflăm și de retragerea din activitatea artistică a unui alt mare nume din cinematografia și teatrul românesc. Maestrul scenei și al filmului Victor Rebengiuc a decis să se retragă, după o viață dedicată culturii și artei românești, încununată într-o carieră de 67 de ani. Ultimul său rol, început în stagiunea anului trecut, este în spectacolul „Tatăl”, o adaptare românească după piesa de teatru „The Father” de Florian Zeller.
Născut în 1933 în București, și de formație militară, Victor Rebengiuc avea să facă cunoștință cu mirajul teatrului colaborând cu o trupă de amatori din zona Vitan.
Ulterior, după terminarea Liceului Militar, inspirat de tatăl său, de profesie și care avea să piară, în Cel de-al Doilea Război Mondial, în Bătălia de la Stalingrad, tânărul Victor Rebengiuc avea să intre, la Institutul de artă Teatrală și Cinematografică din București, pe mâna a doi alți mari exponenți ai teatrului românesc ai acelor ani, Aura Buzescu și Clody Bertola.
Avea să-și termine studiile la clasa marii actrițe Aura Buzescu în 1956, iar din următorul an, intra ca actor la Teatrul Bulandra. În anul în care termina institutul avea și debutul în cinematografie, în filmul „Mîndrie”.
Notorietatea și recunoașterea calităților sale actoricești avea să vină în 1965, prin interpretarea rolului din filmul „Pădurea Spânzuraților”, în regia marelui regizor Liviu Ciulei, Apostol Bologa.
A avut două mariaje, primul cu fosta sa colegă, Anca Verești, dar avea să divorțeze după doar cinci ani, ulterior căsătorindu-se cu o altă mare actriță, Mariana Mihuț, cu care este și astăzi căsătorit, și au un fiu, Tudor, născut în 1975, azi un arhitect de succes.
Vezi și: Cum arăta Victor Rebengiuc în tinerețe. Imagine rară cu marele actor român
Dar, adevărata recunoaștere a caracterului său de artist complex și cu fațete multiple, avea să vină în capodopera cinematografică din 1986, în regia lui Stere Gulea, „Moromeții”, adaptarea cărții lui Marin Preda.
Într-un interviu acordat Adevărul.ro, marele actor declara despre rolul memorabil din „Moromeții”:
„Nu m-am văzut nici o clipă în acest rol, pentru că familiarizarea mea cu viaţa la ţară se făcuse, mai degrabă, prin poveşti. Am fost crescut la oraş şi n-am avut rude la ţară, aşa că prototipul ţăranului român, sintagma asta demonetizată, era pentru mine extrem de vagă.
Cum să dau viaţă eu unui prototip? Am luat cartea, am citit-o şi recitit-o de câteva ori. Descopeream o altă lume, pe care încercam din răsputeri s-o înţeleg. Cartea m-a fermecat, m-a cucerit de prima dată când am citit-o.
Atunci nu mi-a trecut prin cap că l-aş putea juca pe Moromete. Era o lume în care nu mă vedeam. Când mi s-a dat rolul ăsta, m-am speriat şi am fugit acasă la Bucureşti”, decalra marele Victor Rebengiuc pentru publicația amintită.
Dar, stagiunea 2022 de la Teatrul Bulandra avea să fie și începutul ultimelor apariții pentru marele actor.
Tatăl” Victor Rebengiuc a ajuns la ultimul gong în 2023, într-o adaptare reamarcabilă după piesa de teatru „The Father” de Florian Zeller.
Anul 2023 este ultimul an în care marele actor Victor Rebengiuc va mai putea fi văzut jucând, în spectacolul adaptat și regizat de Cristi Juncu la Teatrul Bulandra.
De altfel, actorul anunța de anul trecut intenția sa de a se retrage definitiv din activitate:
„Am 89 de ani, deci în curând o să am – peste vreo câteva luni – 90. Nu mai merge. Trupul meu nu-mi mai permite. Sănătatea mea e în mare suferință și e greu.
M-am luptat foarte tare în repetițiile astea ca să pot juca rolul ăsta. Sper să pot juca și-n fața publicului de câte ori oi putea, dar nu mai vreau să mai antamez un alt rol.
Nu mai vreau, gata. E ultimul rol pe care îl joc”, declara Victor Rebengiuc.
Piesa „The Father”, scrisă de celebrul Florian Zeller și tradusă în limba engleză de Christopher Hampton, în 2014, a primit cea mai înaltă distincție teatrală din Franța, Premiul Moliere pentru cea mai bună piesă.
Ulterior, Florian Zeller și Christopher Hampton aveau să transpună piesa de succes în filmul anului 2020, cu Sir Anthony Hopkins făcând un rol magistral pentru care avea să câștige și Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal.
Piesa cu Victor Rebengiuc în rolul principal, încă de la premiera din stagiunea 2022, s-a jucat cu casa închisă, devenind una din cele mai bune piese ale anului.
Dar, așa cum anunța actorul, 2023 este ultimul an în care spectatorii români îl vor putea vedea jucând în această piesă.
Vă mulțumim Maestre pentru anii dedicați scenei, teatrului și filmului românesc!