08 ian. 2023 | 13:14

Vestea începutului de an despre Victor Rebengiuc. A făcut anunțul oficial

Diverse
Vestea începutului de an despre Victor Rebengiuc. A făcut anunțul oficial
O viață dedicată scenei și filmului românesc!

În urmă cu două zile ne luam la revedere de la un monstru sacru al scenei și filmului românesc, Mitică Popescu, înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Bellu. Tot la început de an aflăm și de retragerea din activitatea artistică a unui alt mare nume din cinematografia și teatrul românesc. Maestrul scenei și al filmului Victor Rebengiuc a decis să se retragă, după o viață dedicată culturii și artei românești, încununată într-o carieră de 67 de ani. Ultimul său rol, început în stagiunea anului trecut, este în spectacolul „Tatăl”, o adaptare românească după piesa de teatru „The Father” de Florian Zeller.

O viață dedicată scenei și filmului românesc

Născut în 1933 în București, și de formație militară, Victor Rebengiuc avea să facă cunoștință cu mirajul teatrului colaborând cu o trupă de amatori din zona Vitan.

Ulterior, după terminarea Liceului Militar, inspirat de tatăl său, de profesie și care avea să piară, în Cel de-al Doilea Război Mondial, în Bătălia de la Stalingrad, tânărul Victor Rebengiuc avea să intre, la Institutul de artă Teatrală și Cinematografică din București, pe mâna a doi alți mari exponenți ai teatrului românesc ai acelor ani, Aura Buzescu și Clody Bertola.

Avea să-și termine studiile la clasa marii actrițe Aura Buzescu în 1956, iar din următorul an, intra ca actor la Teatrul Bulandra. În anul în care termina institutul avea și debutul în cinematografie, în filmul „Mîndrie”.

Notorietatea și recunoașterea calităților sale actoricești avea să vină în 1965, prin interpretarea rolului din filmul „Pădurea Spânzuraților”, în regia marelui regizor Liviu Ciulei, Apostol Bologa.

A avut două mariaje, primul cu fosta sa colegă, Anca Verești, dar avea să divorțeze după doar cinci ani, ulterior căsătorindu-se cu o altă mare actriță, Mariana Mihuț, cu care este și astăzi căsătorit, și au un fiu, Tudor, născut în 1975, azi un arhitect de succes.

Vezi și: Cum arăta Victor Rebengiuc în tinerețe. Imagine rară cu marele actor român

„Tatăl” Victor Rebengiuc a ajuns la ultimul gong

Dar, adevărata recunoaștere a caracterului său de artist complex și cu fațete multiple, avea să vină în capodopera cinematografică din 1986, în regia lui Stere Gulea, „Moromeții”, adaptarea cărții lui Marin Preda.

Într-un interviu acordat Adevărul.ro, marele actor declara despre rolul memorabil din „Moromeții”:

„Nu m-am văzut nici o clipă în acest rol, pentru că familiarizarea mea cu viaţa la ţară se făcuse, mai degrabă, prin poveşti. Am fost crescut la oraş şi n-am avut rude la ţară, aşa că prototipul ţăranului român, sintagma asta demonetizată, era pentru mine extrem de vagă.

Cum să dau viaţă eu unui prototip? Am luat cartea, am citit-o şi recitit-o de câteva ori. Descopeream o altă lume, pe care încercam din răsputeri s-o înţeleg. Cartea m-a fermecat, m-a cucerit de prima dată când am citit-o.

Atunci nu mi-a trecut prin cap că l-aş putea juca pe Moromete. Era o lume în care nu mă vedeam. Când mi s-a dat rolul ăsta, m-am speriat şi am fugit acasă la Bucureşti”, decalra marele Victor Rebengiuc pentru publicația amintită.

Dar, stagiunea 2022 de la Teatrul Bulandra avea să fie și începutul ultimelor apariții pentru marele actor.

Tatăl” Victor Rebengiuc a ajuns la ultimul gong în 2023, într-o adaptare reamarcabilă după piesa de teatru „The Father” de Florian Zeller.

Anul 2023 este ultimul an în care marele actor Victor Rebengiuc va mai putea fi văzut jucând, în spectacolul adaptat și regizat de Cristi Juncu la Teatrul Bulandra.

De altfel, actorul anunța de anul trecut intenția sa de a se retrage definitiv din activitate:

„Am 89 de ani, deci în curând o să am – peste vreo câteva luni – 90. Nu mai merge. Trupul meu nu-mi mai permite. Sănătatea mea e în mare suferință și e greu.

M-am luptat foarte tare în repetițiile astea ca să pot juca rolul ăsta. Sper să pot juca și-n fața publicului de câte ori oi putea, dar nu mai vreau să mai antamez un alt rol.

Nu mai vreau, gata. E ultimul rol pe care îl joc”, declara Victor Rebengiuc.

Vezi și: Lovitură devastatoare pentru Mitică Popescu. Ce a pățit chiar în ziua când trebuia să semneze pentru Moromeții 2

Un film de Oscar și o piesă cu Victor Rebengiuc demnă de premiile Tony

Piesa „The Father”, scrisă de celebrul Florian Zeller și tradusă în limba engleză de Christopher Hampton, în 2014, a primit cea mai înaltă distincție teatrală din Franța, Premiul Moliere pentru cea mai bună piesă.

Ulterior, Florian Zeller și Christopher Hampton aveau să transpună piesa de succes în filmul anului 2020, cu Sir Anthony Hopkins făcând un rol magistral pentru care avea să câștige și Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal.

Piesa cu Victor Rebengiuc în rolul principal, încă de la premiera din stagiunea 2022, s-a jucat cu casa închisă, devenind una din cele mai bune piese ale anului.

Dar, așa cum anunța actorul, 2023 este ultimul an în care spectatorii români îl vor putea vedea jucând în această piesă.

Vă mulțumim Maestre pentru anii dedicați scenei, teatrului și filmului românesc!

 

Digisport.ro
Un milionar român la Paris: ”Bă, ce sărac e ăsta, vai mama lui”. Ce obișnuiește să facă în Capitală: ”E mult mai ieftin”
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Amantul Elenei Ceaușescu. Misterul bărbatului cu care l-a înșelat pe Nicolae
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Show-ul grotesc al proxenetului român care a fost condamnat în Marea Britanie. Bărbatul s-a filmat în timp ce arunca cu banii
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
Corespondență din Ungaria după ce Dunărea s-a revărsat. Satul acoperit de ape, în care localnicii au înlocuit mașinile cu bărcile
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Viața la bloc. Gestul firesc care îți poate aduce amenzi de 500 de lei
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Centralele de apartament vor fi înlocuite în România. Ce se montează în loc
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
Modificări la PLATA pensiei. ANUNȚUL Casei de Pensii
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro