Tradiția de a pune busuioc sub pernă este una destul de veche pentru români. Încă din cele mai îndepărtate timpuri, busuiocul este considerat o plantă cu puteri miraculoase, însă trebuie să amintim faputl că legate de ea sunt și multe credințe și superstiții populare. Iată când se pune busuioc sub pernă în 2023 și care este semnificația acestui vechi obicei!
Busuiocul a fost dintotdeauna o plantă apreciată din cele mai vechi timpuri. Pe vremuri, această plantă biblică era asociată cu o serie de ritualuri magice. De exemplu, termenul de busuioc provine in limba greacă, basileus, și înseamnă rege. De altfel, despre busuioc se spune că a crescut acolo unde Împărații Constantin și Elena au descoperit Sfânta Cruce. Din acest motiv, românii respectă tradiția creștină de a pune busuioc sfințit la cruce.
La noi în țară, busuiocul este considerat planta dragostei și a fertilității și este folosit la ritualuri. Spre exemplu, această plantă este legată de fetele nemăritate, care o poartă labrâu, în cosițe sau în sân, iar înainte de culcare pun crenguța de busuioc sub pernă ca să-și viseze alesul. Haideți să vedem când se busuioc sub pernă în 2023, pentru ca fetele tinere să-și viseze ursitul.
După Anul Nou, cea mai importantă sărbătoare în calendarul creștin ortodox este Boboteaza, care este sărbătorită anual pe data de 6 ianuarie.
Conform tradiției, în Ajunul Bobotezei, mai precis pe 5 ianuarie seara, fetele care nu sunt măritate trebuie să își pună busuioc sfințit sub pernă, pentru a ști cu cine se vor mărita. Acest obicei este destul de răspândit la noi, așadar, majoritatea fetelor tinere aleg să pună un mănunchi de busuioc uscat sub perna pe care vor dormi noaptea. Mai mult de atât, se spune că dacă își leagă și un fir roşu de mătase pe inelar, alesul le va apărea clar în vis.
Tot în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, fetele nemăritate trebuie să se roage pentru noroc în dragoste și pentru sănătate și se spune că în vis le va apărea ursitul. Acela va fi bărbatul pe care îl vor iubi toată viața și cu care vor ajunge în fața altarului.
Citește și: Când se pune busuioc sub pernă de Sfântul Andrei
De asemenea, o altă superstiție la poporul român spune că tinerele care alunecă pe gheață în ziua de Bobotează, pe 6 ianuarie, își vor uni destinul în fața lui Dumnezeu chiar în anul acela. Această tradiție este valabilă și pentru băieții care cad pe gheață.
Citește și: Când se pune, de fapt, busuioc sub pernă. Motivul pentru care românii țin în continuare tradiția
Foarte puțini români știu că tinerele necăsătorite își pot pune busuioc sub pernă și în alte momente ale anului, precum de Sânziene sau de Sfântul Andrei. Pentru a-și visa ursitul în noaptea de Sfântul Andrei, fetele îşi pun sub cap 41 de boabe de grâu şi dacă visează că cineva le ia grâul, înseamnă că se vor mărita.
Busuiocul nu a fost ales la întâmplare ca element-cheie al acestei tradiții. Din cele mai vechi timpuri, se crede că planta are puteri speciale, fiind folosit și în descântece de dragoste și de măritiș. Superstițiile mai spun și că busuiocul aduce noroc în casă și că purifică aerul, crenguțele de busuioc, verzi sau uscate, fiind păstrate cu grijă la icoane.