Joseph Ratzinger s-a stins din viață pe 31 decembrie 2022. Acesta a fost ales Papă în data de 19 aprilie 2005 și și-a luat numele de Benedict al XVI-lea. După mai puțin de opt ani, cel din urmă și-a anunțat demisia surprinzătoare de a părăsi pontificatul. Înainte de el, alți doi papi au mai făcut o astfel de alegere în întreaga istorie. Ce detalii au fost cunoscute despre ziua demisiei și care este secretul întunecat care învăluie evenimentul?
Joseph Ratzinger a murit în data de 31 decembrie 2022. Acesta a fost ales Papă în data de 19 aprilie 2005, moment în care și-a luat numele de Benedict al XVI-lea. Ratzinger s-a născut într-o familie simplă din Germania, fiind copilul cel mai mic dintre cei trei moștenitori.
Primii ani de viață i-a petrecut la Marktl, ulterior în adolescență s-a mutat în Traunstein. Fostul papă a activat în serviciile auxiliare antiaeriene în cel de-al Doilea Război Mondial, fiind în același timp membru al Hitlerjugend, Tineretul Hitlerist.
Apartenența la o astfel de organizație era una obișnuită pentru tinerii germani în perioada nazistă, dar detaliul urma să devină o sursă de acuzații și critici pentru viitorul papă. Ratzinger a devenit preot la 29 iunie 1951, ulterior și-a luat doctoratul în teologie și s-a calificat pentru a preda cu o lucrare despre Sfântul Bonaventura.
Acesta a predat la universitățile din: Freising, Bonn, Muenster, Tübingen și Regensburg. Paul al VI-lea l-a numit arhiepiscop de München în 1977, iar în 1981 Ioan Paul al II-lea l-a numit prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței.
De asemenea, cel din urmă a fost ales Papă la 19 aprilie 2005, în al patrulea tur de scrutin. După mai puțin de opt ani (11 februarie 2013) și-a anunțat demisia surprinzătoare. Înainte de el, alți doi papi au făcut această alegere istorică: Gregorio al XII-lea, la 4 iulie 1415, și Celestin al V-lea, la 13 decembrie 1294.
Papa Benedict spunea atunci că are o vârstă înaintată și nu își mai poate îndeplini atribuțiile. Cu toate astea, s-a vehiculat că demisia ar fi avut, de fapt, legătură cu scandalul preoților implicați în acte de pedofilie pe care Benedict dorea să îl mușamalizeze.
Mulți ani mai încolo, fostul papă a recunoscut că a dat o declarație falsă în timpul unei anchete privind abuzurile sexuale din Biserica Catolică Germană.
Benedict a subliniat însă că greșeala din declarația sa „nu a fost făcută cu rea credință”, ci a fost „rezultatul unei erori în prelucrarea editorială” a documentului. Cu toate astea, mulți cred că și acest factor l-ar fi făcut să renunțe la poziția pe care o avea.