Nutriționistul Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă! Suntem în perioada din an în care, fără să vrem, putem face excese, mai ales alimentare. De Crăciun și Revelion avem tendința să uităm de calorii, dietă și alte asemenea, și să mâncăm mult. Supraalimentarea în timpul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou duce la crize existențiale, privind kilogramele în plus. În acest context vine și anunțul făcut de nutriționistul Mihaela Bilic despre sarmalele de sărbători și despre salata de boeuf.
Crăciunul și Anul Nou sunt sărbători cu excese alimentare pe care mulți dintre noi nu le putem controla. Acest lucru duce adesea la dureri de cap, când vine vorba de kilogramele în plus.
Pe măsură ce se apropie sărbătorile, ar putea exista o rețetă care să limiteze această creștere în greutate? Una care să deschidă calea către o sănătate durabilă bazată pe nutriție în același timp?
Nutriționistul Mihaela Bilic ar putea să aibe soluția, mai ales pentru gurmanzii acestor zile. Se pune mult accent pe ceea ce mâncăm și pe cât de mult mâncăm, dar cum rămâne cu momentul în care mâncăm?
Crononutriția este știința modului în care sincronizarea afectează răspunsurile noastre la nutrienți. Perspectivele științifice privind momentul în care mâncăm sugerează că ar putea merita să fie explorată pentru o sănătate mai bună.
În timp ce ideea de a începe crononutriția de Crăciun poate părea o provocare, conștiința vinovată care tinde să urmeze festinul de sărbători poate oferi motivația necesară pentru anul care urmează.
Așadar, pentru o sănătate mai bună în noul an, de ce să nu încercați alimentația cu restricție de timp (ART)? Genul acesta de alimentație este un tip de post intermitent.
Mai exact, o persoană își mănâncă toate mesele și gustările într-o anumită fereastră de timp, variind între șase și 12 ore în fiecare zi. Acest lucru implică 12 până la 18 ore de post.
Din ce în ce mai multe cercetări sugerează că acest tip de sincronizare poate avea o influență semnificativă asupra sănătății noastre prin intermediul interacțiunilor dintre ceasurile noastre corporale și nutriție.
Dar ce te faci cu acele bunătăți făcute de mama, bunica, sau soția? Ce faci cu sarmalele de sărbători sau cu delicoasa salată de boeuf?
O soluție pentru aceste dileme culinare le-a dat nutriționistul Mihela Bilic, vorbind de cele două preparate delicioase și de cum ne putem satisface poftele, dar cu măsură:
„Patru bucăți de sarmale (280 de calorii ) cu o lingură de varză și o felie de mămăligă (de mărimea unei felii de pâine sau a unei palme. Mămăliga și pâinea au circa 80 de calorii/felie).
Trei linguri salata boeuf (1 lingură de 40 g = 100 calorii). Atenție la ce calorii mai adăugăm când mâncăm salata.”, spune nutriționistul Mihaela Bilic.
S-a constata că reducerea intervalelor de timp în care se mănâncă îi ajută pe unii oameni supraponderali să piardă în greutate. În același timp îi ajută să doarmă mai bine și să se simtă mai energici, este de părere și Mihaela Bilic.
Este adevărat că o mare parte din dovezi provin din studii pe animale, iar oamenii nu sunt cu siguranță șoareci.
Cu toate acestea, mai spune nutruționistul Mihaela Bilic, nu au fost raportate efecte negative ale acestei practici la oameni. A existat totuși un raport privind posibilele dezavantaje pentru un model de alimentație cu restricții de timp.
Mic dejun târziu și cină devreme? De ce să nu încercați ceea ce sugerează unele studii și să începeți să mâncați cu restricție de timp de Crăciun sau să o treceți pe lista de rezoluții de Anul Nou?