Friptura de porc este nelipsită de pe masa de Crăciun. Cele mai multe gospodine preferă să o gătească la cuptor, însă nu întotdeauna știu cât se lasă friptura de porc la cuptor. Iată câteva trucuri simple, dar de efect, care te vor ajuta să prepari friptura de porc perfectă.
N-am fi cu adevărat români dacă nu am fi pasionați de friptura de porc, nu-i așa? Fripturile cele mai gustoase sunt acelea care au fost rumenite bine la cuptor, mai ales dacă au și puțină grăsime proprie.
De regulă, friptura de porc se poate face din mușchi, din ceafă, cotlet sau orice parte a porcului preferi. Important este cum le pregătești! Nu trebuie să-ți petreci toată ziua în bucătărie pentru a prepara friptura de porc la cuptor, ci doar să deprinzi câteva tehnici simple.
Fripturile la cuptor constituie deliciul unei meniu de Crăciun, dar nu tot timpul par așa simplu de făcut. Sunt multe elemente de luat în calcul, însă cele mai multe gospodine trebuie să știe cât se lasă friptura de porc la cuptor.
Un preparat ca la carte are crusta rumenă și condimentată, în timp ce carnea din interior este fragedă și suculentă.
Marii bucătari precizează că timpul necesar unei fripturi la cuptor depinde foarte mult de tipul de carne pe care îl prepari, precum și cantitatea pe care o ai la dispoziție.
Astfel, pentru a obține o friptură de porc moale și suculentă, aceasta trebuie să stea la cuptor în jur de o oră și jumătate. Dacă se ține la cuptor mai mult, aceasta se va întări și își va pierde din arome.
Un alt secret pentru o friptură de porc la cuptor perfectă și delicioasă este să o lași la foc mare în primele 20 de minute, iar mai apoi să setezi o temperatură medie, pentru ca interiorul cărnii să fie bine pătruns.
Așadar, atunci când gătești o friptură de porc, preîncălzește cuptorul la 220 de grade Celsius și introdu tava la cuptor.
Citește și: Regula de aur pentru o friptură de porc suculentă și fragedă. Toți bucătarii de top o respectă
După ce au trecut cele 20 de minute, setează cuptorul la 180 de grade și mai lasă la gătit friptură pentru încă 40 de minute.
De obicei, o friptură de porc atinge în mijlocul cărnii în jur de 63 de grade atunci când este gata gătită.
Dacă carnea de porc are un conținut ridicat de grăsime, nu va fi nevoie să acoperi tava cât timp aceasta este la cuptor, pentru că grăsimea ar trebui să o mențină suficient de umedă pe tot parcursul coacerii.
Pe de altă parte, dacă preferați o friptură de porc mai moale, puteți acoperi tava cu o folie de aluminiu, dar pe care să o scoateți în în ultimul sfert de oră.
Pentru o friptură de porc savuroasă, trebuie să ai grijă ca bucățile de carne să fie fragede. Poți bifa acest aspect prin două metode. Prima se referă la marinarea cărnii. Dacă, însă, nu ai timp ca să faci asta sau îți este incomod, poți apela la un ingredient care frăgezeşte imediat carnea.
Este vorba despre un produs pe care, cel mai sigur, îl ai deja în bucătărie: bicarbonatul de sodiu.
Deși este des folosit la prepararea prăjiturilor și a torturilor, produsul are numeroase întrebuințări. Poate fi folosit chiar și la sarcini de curățenie, fiind un alcalin ușor, ce determină dizolvarea grăsimii și a murdăriei.
Dar să revenim la friptura de porc! Chiar dacă respecți timpii de gătire, modul de preparare a fripturii și în ciuda faptului că temperatura setată este una corectă.
Poți să scapi de grija aceasta, aplicând pe bucățile de carne de porc bicarbonat de sodiu.
Presară pe bucățile de carne bicarbonat de sodiu din abundență. Pune, apoi, bucățile de carne într-un vas și lasă-l în frigider, timp de aproximativ patru ore, însă nu mai mult de cinci ore.
Bicarbonatul de sodiu va face carnea de porc să fie fragedă și suculentă. După ce expiră cele patru-cinci ore, scoate carnea de la frigider și spal-o cu apă rece din abundență, astfel încât bicarbonatul de sodiu să fie îndepărtat.