Multe gospodine se întreabă ce mâncăruri tradiționale să pună pe masă pentru invitați. Așadar, dacă și voi vă întrebați ce gătim de Crăciun și de Revelion vă propunem un meniu complet pentru aceste sărbători.
An de an, meniul de Crăciun și de Revelion le dă mari bătăi de cap românilor. În funcție de gusturile invitaților de la masa festivă, dar și în funcție de bugete, gospodinele se apucă să gătească din timp bunătăți pentru toată lumea.
Există preparate care nu lipsesc de pe masa românilor, așadar, meniul de Crăciun trebuie să fie cuprindă multe delicatase tradiționale. Indiferent de câte produse se regăsesc în magazine, oamenii nu renunță la câteva produse tradiționale românești pentru masa festivă de Crăciun. Iată ce gătim de Crăciun 2022!
Mai sunt doar două zile până la Nașterea Domnului, însă există gospodinele care încă nu au stabilit meniul pentru întreaga familie. De aceea, vă dăm câteva propuneri pentru un meniu complet de Crăciun. Cu siguranță, invitații de la masa festivă vor avea din ce să se înfrupte.
Prima din meniul de pe masa de Crăciun este ciorba de porc. Bineînțeles că poți alege orice tip de ciorbă preferi, însă cele mai populare ciorbe în această perioadă sunt ciorba de perișoare și ciorba din oase de porc. Ciorba de perișoare mai este denumită și zeama limpede de la masa de Crăciun, ținând cont că se acrește cu borș sau zeamă de varză.
Porcul este vedeta meselor de Crăciun la români, drept urmare, preparatele din carnea de porc fac parte din tradiţia culinară a poporului nostru. Reţetele tradiţionale diferă, însă, de la o regiune la alta. Totuși, dacă preferați ciorbele cu mai puține grăsimi, puteți găti o ciorbă de pui, mai ales dacă aveți și copii la masă.
Ce gătim de Crăciun 2022. Următorul preparat de la masa de Crăciun sunt sarmalele, care trebuie servite cu mămăliguță, smântână și ardei iuți. De regulă, sarmalele se prepară din carne de porc, învelite în foi de varză murată sau viță de vie.
Acest fel de mâncare este unul tradițional românesc, deci nu se poate să nu existe pe masa de Crăciun. Totuși, având în vedere că au o compoziție grasă, este indicat să nu faceți exces. În plus, asigurați-vă din timp câte persoane vor veni la masa festivă, pentru a calcula ce cantitate de sarmale preparați.
Experții bucătari recomandă ca sarmalele să fie fierte în oală de lut, pe marginea sobei sau pe plită, la foc mic, să se pătrundă cum trebuie. Mai mult de atât, pentru un gust desăvârșit, în mijlocul oalei se adaugă un os afumat.
Gătită la cuptor, ceaun sau la grătar, friptura de porc este nelipsită de pe masa festivă a Crăciunului. Pentru ca friptura să iasă delicioasă, acordați atenția cuvenită alegerii cărnii. Cimbrul, rozmarinul și busuiocul sunt ierburile aromatice potrivite pentru carnea de porc, însă puteți alege orice alte condimente doriți.
Salata boeuf este mereu prezentă în casele românilor de Crăciun. Unii aleg să o prepare cu carne de pui, însă rețeta originală este cu carne de vițel. Nu trebuie să prepari o cantitate mare, ci destulă cât să potolești pofta tuturor. Un truc pentru a face cea mai bună salată bouef este să folosești castraveți murați de calitate, care au fost puși la murat cu mărar și usturoi pentru aromă.
Toba este considerată un adevărat deliciu culinar al mesei de Crăciun. La prepararea ei se foloseşte un maţ gros de porc, iar pentru umplutură se foloseşte carne de la picioarele și capul de porc, rinichi, inima, limba, urechi, şorici şi condimente.
Caltaboşii sunt un alt preparat tradițional la români. Acesta se prepară din măruntaie, carne grasă de porc şi orez. Compoziția obținută se adaugă în maţele groase de porc spălate bine cu apă şi oţet.
Preparați din carnea macră de porc, cârnații fac și ei parte din masa festivă de Crăciun. Compoziţia diferă în funcţie de gustul tuturor, însă carnea de porc este nelipsită.
Este imposibil ca la masa de Crăciun să nu avem cozonaci și prăjituri. Deși în comerț găsim o varietate mare de cozonaci, multe gospodine preferă să-l prepare în casă, după rețete vechi. Tot de la masa festivă nu poate lipsi prăjitura Albă-ca-Zăpada, care merge de minune cu sărbătorile de iarnă. Pentru a ieși delicioasă, secretul este să folosești cât mai multă coajă de lămâie bună, foarte aromată.
Citește și: Când se fac cozonacii de Crăciun. Ziua în care este bine să îi prepare toate gospodinele
Citește și: Cum să decorezi salata de boeuf de Crăciun și de Revelion. 30 de idei din care să te inspiri