Este alertă alimentară în România. Un aliment foarte consumat de toţi românii a fost retras din magazine. Acesta este periculos pentru sănătate, trebuie aruncat imediat, întrucât pe el au fost descoperite cantități mari de pesticide.
Un aliment consumat de foarte mulți români a fost retras de la vânzare după ce s-a descoperit că conține psticide mai multe decât prevede legea.
Astfel, un lot de grapefruit roşu provenit din Turcia, la care s-au constatat depăşiri ale valorilor admise pentru pesticide, a fost retras de la comercializare din mai multe magazine din țara noastră.
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a informat, azi, că SC Microfruits SA a demarat retragerea de la vânzare şi rechemarea de la clienți a unui lot de grapefruit roşu, provenit din Turcia, din cauză că depăşește valorile admise de reziduuri de pesticide, Clorpirifos Metil.
În cauză este vorba despre produsele din Lotul 318, care au fost vândute în perioada 16 noiembrie-9 decembrie.
Clienții care au cumpărat produse din acest lot sunt sfătuiți să nu le mănânce, să le distrugă sau să le returneze la Serviciul clienţi din magazinul de unde le-au cumpărat. Deasemenea, clienții își or putea primi banii înaoi, dar numai în baza bonului fiscal.
Din nefericire, produse din acest lot au fost comercializate în mai multe magazine Carrefour şi Microfruits.
Pe de altă parte, un nou studiu arată că rata de contaminare cu pesticide periculoase a celor mai populare fructe și legume produse în Europa a crescut.
În loc să scadă cu 12%, așa cum anunțase Comisia Europeană calculând după cifrele de vânzări, utilizarea acestor substanțe a crescut cu 8,8% în 2019, comparat cu perioada 2015-2017, judecând după cantitățile de produse contaminate și numărul pesticidelor conținute.
Pesticide Action Network (PAN) Europe a publicat de curând studiul „Fructul oprit: creșterea dramatică a pesticidelor periculoase găsite în fructe și legume vândute în Europa și dovada că guvernele nu își respectă obligațiile legale“.
Strategia CE denumită „De la fermă la furculiță“ adoptată în 2020 stabileea că utilizarea substanțelor din această categorie trebuie să scadă în UE cu 50% până în anul 2030.
Bazându-se pe datele de vânzări ale pesticidelor, CE a anunțat o reducere cu 12% în 2019 comparativ cu cantitățile din 2015-2017.
Acum, noul raport dovedește că de fapt proporția de fructe și legume contaminate a sporit cu 8,8% în 2019 față de anii anteriori.