21 dec. 2022 | 13:45

Prăjituri de casă delicioase. 5 rețete ideale pentru Crăciun și Revelion

Sfaturi Culinare
Prăjituri de casă delicioase. 5 rețete ideale pentru Crăciun și Revelion
Prăjituri de casă delicioase

Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, momentul în care familia se adună la masa plină cu mâncăruri tradiționale. Desigur, prăjiturile nu pot lipsi. Dacă ești în pană de idei, îți vom prezenta câteva rețete de prăjituri de casă delicioase, cu care sigur îți vei impresiona invitații.

Retețe de prăjituri de casă delicioase din caietul bunicii

  • Prăjitura alba ca zăpada

Este un desert extrem de delicios, cu foi fragede și o cremă fină de unt cu aromă de lămâie. Este o prăjitură simplă și extrem de gustoasă. Pentru a prepara prăjitura alba ca zăpada, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru foi: 3 ouă, 10 linguri zahăr , 6 linguri ulei, 6 linguri lapte , 1 linguriță bicarbonat de sodiu stins într-o linguriță de oțet, 1 praf de sare, 500-600 gr făină superioară, 1 pliculeț zahăr vanilat;

Pentru cremă: 800 ml lapte , 8 linguri făina, 8 linguri zahăr, 1 pliculeț zahăr vanilat, coaja rasa de la o lămâie, sucul de la 1/2 lămâie, 200 gr unt, 1 praf de sare;

Pentru decor: 50 gr nucă de cocos.

Mod de preparare

Începem prin a amesteca într-un bol laptele, ouăle, zahărul, vanilia, uleiul și bicarbonatul stins în oțet. Treptat, adăugăm făina și amestecăm până obținem un aluat vârtos. Apoi, se frământă până se obține un aluat omogen.

Aluatul îl vom împărți în 4 părți egale pentru 4 foi de mărimea unei tăvi 30×20 cm. Tapetăm blatul de lucru cu făină și întindem foaia cu merdeneaua, după care se unge dosul tăvii cu ulei. Foile se vor coace câte una în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de circa 10 minute.

Foaia va fi gata când devine aurie la margini. La fel vom proceda pentru toate foile, apoi le lăsăm să se răcorească.

Pentru cremă, punem 600 ml de lapte la fiert. Separat, dizolvăm făina în restul de lapte și amestecăm cu zahăr și praful de sare. După ce dă în clocot, turnăm compoziția obținută și amestecăm încontinuu, timp de 3 minute.

După ce se răcește, adăugăm vanilia, coaja rasă de lămâie, untul tăiat cubulețe și sucul de lămâie. Mixăm până obținem o compoziție omogenă. Continuăm cu asamblarea prăjiturii.

Așezăm pe o tavă prima foaie, întindem 1/4 din cremă, foaie, 1/4 din cremă, foaie, 1/4 din cremă și ultima foaie. Deasupra punem un strat uniform de cremă și adăugăm nuca de cocos. Prăjitura trebuie lăsată minim 6 ore acoperită cu o folie alimentară peste care așezăm un blat din lemn și o greutate de circa 1 kg.

Vezi și: Cum păstrezi prăjiturile proaspete mai mult timp. Trucul folosit de maeștrii bucătari

  • Ruladă cu gem

Rulada cu gem este foarte pufoasă, aromată și se prepară foarte repede. Ca și ingrediente, vei avea nevoie de:

Pentru foaia de ruladă: 4 ouă, 80 gr de făină, 1 praf de sare, 5 gr zahăr vanilat;

Pentru umplutură: 300 gr gem de prune;

Pentru decor: zahăr pudră vanilat.

Mod de preparare

Pentru a prepara rulada, separăm ouăle, iar albușurile se bat cu spumă de zahăr. Gălbenușurile se mixează cu sare și zahăr vanilat, iar peste ele adăugăm albușurile, făina și amestecăm.

Compoziția se așază pe o hârtie de copt și se întinde uniform, după care se coace timp de 10-12 minute la foc mediu, la 180 grade celsius. După ce o scoatem din cuptor, se desprinde ușor de hârtie și se rulează imediat, după care se lasă la răcit.

După răcire se desface ușor și se unge cu orice gem doriți, după gust. Se rulează strâns împreună cu hârtia și se pune la rece timp de circa 1-2 ore. O pudrăm cu zahăr vanilat și o servim.

  • Prăjitura Kinder felie de lapte

Acest desert imită perfect prăjitura Kinder felie de lapte. Veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru blat: 6 ouă, 150 g de făină, 30 g cacao, 120 g zahăr, 30 ml apă, 10 gr zahăr vanilat, 1 praf de sare;

Pentru cremă: 400 ml smântână pentru frișcă, 100 ml lapte, 120 g ciocolată albă, 10 g gelatină cu 50 ml apă rece, 50 g miere, extract de vanilie.

Mod de preparare

Pentru început, spargem ouăle într-un vas, adăugăm zahărul, zahărul vanilat, praful de sare și mixăm timp de 5 minute, apoi adăugăm apă și mai mixăm încă un minut. Amestecăm făina cu cacao, iar compoziția formată se trece printr-o sită, apoi se adăugă peste compoziția de ouă.

Întreaga compoziție se toarnă într-o tavă tapetă cu hârtie de copt, iar blatul se va coace la 180 de grade Celsius timp de 12 minute. După coacere, lăsăm blatul la răcit, iar mai apoi se împarte în două părți egale.

Pentru a preparare crema, amestecăm gelatina cu cei 50 ml de apă rece și se lasă la hidratat timp de 10 minute. Smântâna pentru frișcă se va mixa până obținem o spumă densă și se pune la rece.

Într-o cratiță, punem laptele la foc și îl lăsăm până ajunge în punctul de fierbere, după care se ia de pe foc, se adaugă ciocolata mărunțită, gelatina hidratată și amestecăm până obținem o compoziție omogenă. Adăugăm peste mierea, extractul de vanilie și amestecăm din nou. În compoziția călduță, adăugăm treptat frișca și amestecăm până la încorporare.

Pentru a asambla prăjitura, punem într-o tavă folie de aluminiu și așezăm foaia de blat. Adăugăm crema obținută, apoi a doua foaie de blat și se presează ușor. Se lasă la rece pentru minim 5 ore, după care poate fi servită.

Citește și: Ingredientul secret care ajută cozonacul să crească. Este mai important decât drojdia

  • Choux a la creme

Choux a la creme este o prăjitură foarte gustoasă, formată dintr-o coajă ușor rumenă, umplută cu cremă de vanilie, frișcă și pudrată cu zahăr vanilat. Veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru coji: 100 ml lapte, 100 ml apă, 100 ml ulei, 100 g făină, 4 ouă, 1 praf de sare;

Pentru crema de vanilie: 800 ml lapte, 100 g amidon, 3 ouă, 2 pliculețe de zahăr vanilat, 1 praf de sare, 150 g zahăr;

Pentru decor: 250 g frișcă bătută, zahăr pudră vanilat.

Mod de preparare

Începem cu aluatul de coji punând apa la fiert împreună cu laptele, uleiul și praful de sare. Când ajunge la punctul de fierbere, adăugăm făina și amestecăm foarte bine. Mai apoi, adăugăm ouăle, unul câte unul, amestecând încontinuu. Va trebui să obțineți un aluat omogen și moale.

Aluatul se pune într-un pos cu vârf stelat și continuăm prin a turna compoziția în aveline. Coacem totul la 200 grade Celsius timp de 15 minute, apoi la temperatura moderată 180 grade și ventilație pentru încă 15 minute. După ce s-au copt, cojile trebuie să fie uscate.

După ce s-au răcit complet, le tăiem capacele și le umplem cu cremă de vanilie caldă. După ce crema s-a răcit, decorăm totul cu aveline de frișcă și punem capacele. Le decorăm cu zahăr vanilat și sunt gata de servire.

  • Prăjitură cu pere și ciocolată

Combinația dintre pere și ciocolată este cu adevărat delicioasă. Puteți folosi orice fel de ciocolată doriți, însă recomandăm cea amăruie. Veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 200 g făină;
  • 3 ouă medii;
  • 8 g praf de copt;
  • 180 g zahăr tos fin;
  • 150 g ciocolată amăruie;
  • 125 g iaurt natural;
  • 40 g cacao;
  • 100 ml ulei de floarea soarelui;
  • 1 linguriță esență de vanilie;
  • 1 vârf cuțit de sare;
  • 2 pere mari.

Citește și: Cum prepari cafeaua pentru tiramisu. Ingredientul secret pe care trebuie să îl adaugi în ea

Mod de preparare

Pentru început, punem într-un vas ouăle întregi, zahărul, esența de vanilie și mixăm câteva minute, până când ouăle se deschid la culoare, circa 2-3 minute. Mai apoi, adăugăm uleiul, iaurtul, sarea și mixăm la viteză mică timp de 1 minut, după care adăugăm făina cernută, cacao și praful de copt.

Amestecăm totul până la omogenizare, după care adăugăm în aluat 100 g de ciocolată tăiată în bucățele. Aluatul va trebui să-l punem într-o formă rotundă, ideal o formă cu fund detașabil.

Trecem la pere, pe care le tăiem pe lungime în două, scoatem sâmburii, apoi le tăiem în feliuțe subțiri. Feliile le așezăm pe suprafața întregii prăjituri. Mai apoi, tocăm cele 50 g de ciocolată și punem bucățelele printre feliile de pară.

Prăjitura o punem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru circa 30-40 de minute. După jumătate de oră, faceți testul cu scobitoarea. În cazul în care iese uscată, prăjitura este coaptă. Dacă încă mai are aluat pe ea, mai lăsați-o la copt încă 5-10 minute maxim. Lăsați prăjitura la răcit, după care puteți să o gustați. Poftă bună!

Parteneri
Mesajul Danielei Iliescu pentru Iancu Sterp stârnește controverse. Absența de la cununie, în centrul discuțiilor
Redactia.ro
Cele două fructe pe care trebuie să le pui în butoi când faci varză murată. Secretul gospodinelor din Bucovina
Click.ro
Prima reacție a Rusiei după referendumul din Republica Moldova. Ce a transmis purtătorul de cuvânt al lui Putin
Digi24
Loredana Groza, SENZUALĂ în pat! Imaginile PROVOCATOARE au ajuns pe Internet
Vocea.biz
Cum s-a îmbrăcat Dana Budeanu la înmormântarea fostei soacre, Delia Budeanu. PRIMELE IMAGINI / FOTO
Unica.ro
Toată Planeta îl plânge. A murit idolul
EVZ.ro
Ce a pățit o româncă în aeroport, în China! A rămas uimită când camerele de supraveghere o urmăreau peste tot
Spynews
Toată Rusia e în doliu. A fost găsit mort în curtea clădirii. S-a sinucis!
Capital.ro
Delia Budeanu a trăit drama divorțului, dar și tragedia de a rămâne văduvă. Cu Radu Budeanu a trăit iubirea sublimă, până când moartea i-a despărțit
Avantaje
Cea mai mare GREȘEALĂ la recalcularea PENSIILOR. SUTE DE MII de pensionari sunt afectați
Mediaflux
Consiliul General a aprobat referendumul în București. Când are loc și la ce întrebări trebuie să răspundă cetățenii
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Babasha se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit: „Pe partea dreaptă a feței am o hemipareză”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro