Untul este un ingredient îndrăgit de foarte mulți români. Alimentul joacă un rol principal în multe rețete, de la prăjituri la pâine sau brioșe. Dar există o problemă: grăsimea din el este în mare parte saturată, adică favorizează creșterea colesterolului rău (LDL), un factor care contribuie la bolile cardiovasculare. Din fericire, există un aliment mult mai ieftin cu care poți înlocui untul.
Pentru persoanele care încearcă să urmeze un stil de viață sănătos, medicii recomandă reducerea aportului de grăsimi saturate la 5 până la 6% din caloriile zilnice, care, într-o dietă de 2.000 de calorii, ar fi de 11 până la 13 grame. Ca să-ți faci o idee, o linguriță de unt conține mai mult de 7 grame de grăsimi saturate.
Întins de pâine prăjită, pus în ouă ochiuri sau pe friptura de vită, untul dă gust și savoare rețetelor de orice fel. Consumat ca atare sau folosit în diverse preparate, acest ingredient face furori în orice gastronomie a lumii. În ciuda calităților culinare, acesta nu se numără printre cele mai sănătoase alimente și nici nu este prietenos cu silueta, având calorii considerabile. Vestea bună este că untul poate fi înlocuit cu altceva, iar diferența este aproape insesizabilă.
Fructul este supranumit „untul naturii” și vine la pachet cu mai puține calorii, dar cu mai multe fibre și vitamine. Avocado poate fi o alternativă excelentă pentru produsele de patiserie, prăjituri, fursecuri și brioșe. Acesta trebuie să fie bine copt.
Cum obții textura untoasă? Presează avocado în pumn pentru ca sâmburele să iasă sigur. După ce-l desfaci, scoate conținutul și pasează-l, apoi condimentează în funcție de preparatul pe care îl faci. Atenție, însă! Daca îl folosești pentru dulciuri, temperatura cuptorului trebuie să fie una mai scăzută.
Un alt înlocuitor al untului este uleiul de măsline. Îl poți folosi în rețetele care au nevoie de unt topit. Grijă mare la gramaj. Dacă preparatul cere 100 de grame de unt, pune 80 de grame de ulei de măsline, restul completezi cu apă. Deoarece uleiul de măsline se gătește mai repede, timpul de gătire va fi mai scurt.
Dacă îți este poftă de ceva dulce (brioșe, clătite, gogoși, pandișpan, negresă, vafe etc.), poți înlocui untul cu piure proaspăt de mere sau de banane. Reține că 250 de grame de piure va înlocui o cană de unt. Și uleiul de cocos face minuni în mâncărurile gătite, în locul untului.