16 dec. 2022 | 12:59

Banca austriacă Raiffeisen, probleme tehnice majore. Clienţii se plâng că nu şi-au primit salariile

Social
Banca austriacă Raiffeisen, probleme tehnice majore. Clienţii se plâng că nu şi-au primit salariile
Clienții aunță probleme cu banca austriacă Raiffeisen

Ultimele zile au adus un val de reacții dure, dar și probleme companiilor cu capital austriac. Reacțiile au venit pe fondul votului dat de Austria împotriva intrării României în spațiul Schengen. Ulterior, companii de stat și administrații locale luau decizia de a boicota instituțiile financiare cu capital austriac, precum BCR și Raiffeisen. Conincidența, sau nu, banca austriacă Raiffeisen are probleme tehnice majore, iar clienţii se plâng că nu şi-au primit salariile.

Efecte neprevăzute în societatea românească împotriva Austriei

Veto-ul dat de guvernul austriac în problema aderării României și Bulgariei în spațiul Schengen a generat efecte în lanț. În primă fază au apărut reacțiile din spațiul public, mai ales pe rețelele de socializare, unele fiind cu țintă directă către cancelarul Austriei.

De cealaltă parte, CNAIR, companie de stat, precum și Primăria Cluj, anunțau renunțarea la serviciile băncilor cu capital austriac. Printre acestea, parte a grupului Erste, este BCR, dar și Raiffeisen. De altfel, cele două instutții financiare sunt cele mai puternice bănci din piața românească din acest moment.

Interesant este că, deși au capital austriac, CEO-ul BCR și banca austriacă Raiffeisen reacționau pe marginea deciziei de veto a Austriei. Primul care a avut o reacție oficială în presă a fost șeful BCR România, care declara:

„Am susținut, susținem și vom continua să susținem activ și fără echivoc aderarea României la Schengen. Iar noi, BCR, colegi și acționari, dorim să reiterăm poziția comună pe care o avem: credem și investim în România!

Credem în România indiferent de vremuri și indiferent de context și facem acest lucru inspirați de clienții și oamenii BCR.

Credem în România, investim în România și facem tot ce ne stă în putință, ca bancă, pentru a susține economia României. Am făcut-o de fiecare dată când a fost nevoie și asta vom continua să facem”, era comunicatul emis de directorul general al BCR România, Sergiu Manea.

În același context, imediat a apărut și reacția Raiffeisen, printr-un alt comunicat, emis de conducerea băncii, în care se declara:

„În contextul votului negativ pentru aderarea României la spațiul Schengen, nu suntem în măsură să comentăm asupra deciziilor cu caracter politic, mai mult decât că ne arătăm surprinși de această decizie. Grupul Raiffeisen Bank International, alături de Raiffeisen Bank România, ca una din cele mai importante piețe din Europa Centrală și de Est, este un promotor al valorilor democratice ce unesc comunitatea europeană și susține creșterea economică sustenabilă prin intermediul unei piețe comune bazată pe liberă circulație a bunurilor, persoanelor, serviciilor și capitalurilor.”, scria banca austriacă Raiffeisen pe Facebook.

În același timp, Zdenek Romanek, CEO al Raiffeisen Bank, a mai spus: „Susținem pe deplin aderarea României la spațiul Schengen. Am fost surprinși de decizia de astăzi. O vedem doar ca pe un rezultat intermediar. Vom continua să susținem eforturile autorităților pentru atingerea acestui obiectiv”.

Vezi și: Singura șansă a României de a intra în Schengen din 2023. Răsturnare de situație, se schimbă tot ce știam până acum

Clienții aunță probleme cu banca austriacă Raiffeisen

În contextul acestor zile, și poate ca o cincidență sau nu, clienții băncii reclamă probleme majore de funcționare. Pe rețelele de socializare au apărut informații, conform cărora mulți angajați nu și-au primit salariile.

Ulterior, conform Economedia.ro, banca austriacă Raiffeisen a dat o explicație asupra nefuncționalității serviciilor sale. În comunicat s-a specificat faptul că ar exista probleme la sistemul SWIFT, dar situația este pe cale de a fi rezolvată:

„Dorim să vă informăm că ne confruntăm cu un incident cauzat de probleme de conectivitate a Grupului Raiffeisen Bank International la rețeaua SWIFT (Societatea pentru Telecomunicaţii Financiare Inter-bancare mondiale).

Începând de astăzi dimineață, o componentă principală a acestei infrastructuri a Raiffeisen Bank nu funcționează. În consecință, nu putem trimite mesaje sau fișiere în rețeaua SWIFT. Nici nu putem să procesăm mesajele primite în aplicațiile noastre de business.

Prin urmare, parte din tranzacțiile care au fost transmise de clienți astăzi nu pot fi procesate. Aceste tranzacții vor fi procesate imediat ce conexiunea la rețeaua SWIFT va fi restabilită. Lucrăm cu eforturi mari pentru rezolvarea problemei. Toate celelalte servicii ale băncii, precum tranzacții online cu cardul de credit și debit, tranzacțiile la comercianți (POS) și cele la bancomate (ATM&MFM) funcționează în parametrii normali, nefiind afectate de această problema tehnică”, a transmis banca austriacă Raiffeisen, conform Economedia.ro.

Informațiile spun că parte din angajați, cei mai mulți din cadrul MApN, datorită acestor situații, nu și-ar fi primit salariile.

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
De ce se pune orez la varza murată. Metoda folosită de adevăratele gospodine
Click.ro
„Putin are o retorică din ce în ce mai iresponsabilă.” Reacția NATO după ce o dronă rusească a pătruns în spațiul aerian al României
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
EXCLUSIV / Oana Roman a ajuns la Psihiatru. Ce s-a întâmplat cu vedeta. Primele declarații
Unica.ro
Regele Charles, sabotat de Harry și Meghan. S-a întâmplat într-un moment crucial
EVZ.ro
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Cetățenii vor fi notificați de ANAF
Capital.ro
Sfântul pe care îl sărbătorim azi, 18 octombrie. O mulțime de români îi poartă numele. E cruce neagră în calendar
Avantaje
Începe al TREILEA RĂZBOI MONDIAL! ZELENSKI a AVERTIZAT
Mediaflux
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Imagini din garsoniera în care locuiește Ioana Tufaru, după ce a plecat din casa lui Gigi Becali: „Luca are în sfârșit camera lui”
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro