Sunt delicioase, ușor de preparat, ușor de găsit, răsfățul culinar de care avem nevoie în zilele în care oboseala și stresul își spun cuvântul. Cu toate astea, specialiștii trag un semnal de alarmă legată de aceste alimente irezistibile. Cum te pot îmbolnăvi, de fapt.
Un studiu recent citat de CNN are concluzii îngrijorătoare. Publicată luni în revista medicală JAMA Neurology, cercetarea susține că peste 20% din consumul zilnic de calorii este reprezentat, de fapt, de alimente ultraprocesate. Pe termen lung, acest obicei poate avea consecințe nedorite asupra sănătății organismului uman.
Aportul caloric zilnic al unui adult este de 2000 de calorii, ceea ce înseamnă că procentul de 20% reprezintă în jur de 400 – prin comparație, o porție de cartofi prăjiți și un cheeseburger de la un celebru lanț de restaurante de tip fast-food conțin un total de 530 de calorii.
„Alimentele ultraprocesate trag calitatea dietei în jos și, astfel, concentrația lor în dietă este un idicator al calității slabe a dietei zilnice, în cele mai multe cazuri”, a spus doctorul David Katz, specialist în medicina și nutriția preventivă. Dar, „atunci când calitatea dietei a fost una ridicată, asocierea observată dintre alimentele ultraprocesate și funcția creierului se reduce.”
Doctorul Claudia Suemoto, unul dintre autorii studiului, și profesor asistent în cadrul departamentului de Geriatrică de la Universitatea Școlii Medicale din Sao Paulo, a declarat că „58% dintre caloriile consumate de cetățenii din SUA, 56,8% din caloriile consumate de cetățenii britanici și 48% din caloriile consumate de canadieni provin din alimentele ultraprocesate.”
Studiul definește alimentele ultraprocesate ca fiind „formule industriale de substanțe alimentare (uleiuri, grăsimi, zaharuri, amidon și izolate proteice) care conțin puține sau nu conțin deloc alimente integrale și includ de obicei arome, coloranți, emulgatori și alți aditivi cosmetici”.
„Alimentele ultraprocesate sunt rele, în general, pentru toate părțile [corpului] nostru”, a spus Katz.
Oamenii ar fi bine să știe că trebuie să gătească mai des și să își pregătească mâncarea de la 0”, a explicat Suemoto. „Știu. Spunem că nu avem timp, dar de fapt nu durează chiar așa de mult.” „Și merită pentru că îți protejezi inima și îți aperi creierul în fața demenței și bolii Alzheimer”, a spus doctorul. „Acesta este mesajul de reținut: Nu mai cumpărați lucruri care sunt superprocesate.”