Câtă apă trebuie să bem zilnic, de fapt. Studiul care schimbă tot ce credeam până acum

Câtă apă trebuie să bem zilnic, de fapt. Studiul care schimbă tot ce credeam până acum
Cata apa trebuie sa bem zilnic

Românii sunt învățați de ani de zile să bea câte doi litri de apă în fiecare zi. De curând, a apărut un nou studiu care schimbă tot ce credeam până acum. Câtă apă trebuie să bem zilnic, de fapt, conform ultimelor cercetări ale oamenilor de știință.

Mitul celor doi litri de apă băuți pe zi, demontat. Anunțul cercetătorilor

Calcularea cantității de apă necesară fiecărui om este mai complicată decât am putea crede, întrucât organismele umane sunt diferite, de unde nevoia de hidratare diferită.

Asta reiese dintr-un studiu științific făcut recent de oamenii de știință din cadrul Institutului Național de Inovație Biomedicală, Sănătate și Nutriție din Japonia.

Câtă apă trebuie să bem, de fapt

Astfel, cercetarea științifică demontează mitul conform căruia omul trebuie să bea câte doi litri de apă pe zi. Acum, cercetătorii spun că fiecare persoană să bea în funcție de câtă apă are nevoie fiecare, între circa 1,5 până la 1,8 litri pe zi.

„Recomandarea actuală nu este susținută deloc din punct de vedere științific. Majoritatea oamenilor de știință nu sunt siguri de unde provine această recomandare”, spune Yosuke Yamada, de la Institutul Național de Inovație Biomedicală din Japonia, și prim autor al lucrării.

Alimentele pot aduce o cantitate mare de apă în organism

Una dintre problemele neluate în calcul până acum este cantitatea de apă pe care o consumăm prin ingerarea de alimente. Aceasta poate contribui la cantitatea de apă necesară, potrivit cecrcetătorilor.

„Dacă mâncați doar pâine, șuncă și ouă, nu veți obține prea multă apă din alimente, dar dacă mâncați carne, legume, pește, paste și orez, puteți obține aproximativ 50% din necesarul de apă din alimente”, a mai spus cercetătorul, conform The Guardian.

Studiul a fost făcut pe 5.604 persoane

În cadrul cercetării, cele 5.604 persoane au fost puse să bea câte un pahar de apă în care unii dintre atomii de hidrogen erau înlocuiți cu deuteriu, un izotop stabil al hidrogenului ce se întâlnește în mod natural în corpul uman și este inofensiv.

Rata de eliminare a deuteriului a scos la iveală cât de repede este transformată apa de către organism. Rezultatele au arătat că măsura variază în funcție de vârstă, sex, nivelul de activitate, precum și de mediul înconjurător.

Datele studiului despre bărbați

Cele mai mari valori au fost observate la bărbații de 20-35 de ani, cu o medie de 4,2 litri pe zi, iar valoarea a scăzut odată cu vârsta, ajungând la o medie de 2,5 litri pe zi la bărbații de 90 de ani.

Datele studiului despre femei

Femeile cu vârste de 20-40 de ani au avut o medie de 3,3 litri, care a ajuns la 2,5 litri până la vârsta de 90 de ani. Studiul mai arată că cei care fac sport au nevoie cu aproximativ un litru în plus față de  persoanele normale.

Doi litri de apă poate însemna mult pentru unele persoane

„Acest studiu arată că sugestia comună potrivit căreia ar trebui să bem cu toții aproximativ doi litri pe zi este probabil prea mare pentru majoritatea oamenilor în majoritatea situațiilor, iar o politică unică pentru consumul de apă nu este susținută de aceste date”, a anunțat profesorul John Speakman, din cadrul Universității din Aberdeen, coautor al studiului.

Urmăriți Playtech.ro și pe