13 dec. 2022 | 09:13

Ce boală rară are Mircea Badea, de fapt. A răbufnit după ce Dana Budeanu a făcut mișto de bărbații ca el

Sănătate
Ce boală rară are Mircea Badea, de fapt. A răbufnit după ce Dana Budeanu a făcut mișto de bărbații ca el
Mircea Badea reacționează, recunoscând că are această afecțiune

Când vorbim de o anume afecțiune, indiferent care ar fi aceea, este important să știm clar cauzele și efectele. Se pare că Dana Budeanu a gafat iar, referindu-se la o anume afecțiune. Mircea Badea, în stilu-i caracteristic, a reacționat la cele declarate de aeasta, recunoscând că suferă și el de intoleranță la gluten, o afecțiune deloc de neglijat.

Intoleranță la gluten. De ce poate fi periculoasă această afecțiune

În postarea sa, pe rețelele de socializare, Dana Budeanu gafează din nou, legându-se de cei care suferă de intoleranță la gluten. Crezând că poate fi o glumă bună, bruneta nu a realizat că această afecțiune poate fi una periculoasă.

Afecțiunea de intoleranță la gluten poate face o persoană să se simă rău după ce mânâncă gluten. Pot apărea simptome de balonare, grețuri sau gaze. Afecțiunea de intoleranță la gluten provoacă multe dintre aceleași simptome ca și boala celiacă, dar nu este aceeași afecțiune. Boala celiacă este o tulburare autoimună care duce la deteriorarea tractului digestiv.

Conform specialiștilor, cei care au intoleranță la gluten, deseori regăsit în făina cu care se face pâinea, sunt predispuși genetic să declanșeze un răspuns imunitar autodistructiv atunci când o componentă a glutenului numită gliadină pătrunde în mucoasa intestinală și declanșează celule inflamatorii în țesutul de dedesubt.

Deși, aparent, nu este periculoasă aeastă afecțiune, de cele mai multe ori poate crea și alte probleme persoanei care are această afecțiune. Dar, se pare că Dana Budeanu nu știe toate aceste aspecte, și de-aici și gluma ei.

Mircea Badea reacționează, recunoscând că are această afecțiune

Dana Budeanu, recunoscută pentru comentariile sale acide, a decis zilele trecute să posteze un text, făcând referire la cei care au această afecțiune, intoleranță la gluten. „Neața la toți mafioții de la coadă la pâine care întreabă dacă e cu maia și goji moji gluten. Luați franzelă, fătălăiloooor!”, a scris Dana Budeanu pe Facebook, da reacțiile au apărut imediat. Printre cei care au racționat la textul Danei Budeanu se numără și Mircea Badea, care a recunoscut că are această afecțiune, deloc de neglijat:

„Eu am cea mai mare intoleranță la gluten. Am boala Duhring. Sunt cel mai intolerant la gluten eu și alți câțiva de la planetă. Forma de boală pe care o avem noi este o boală de nișă, nu este o boală foarte răspândită.

Celiachia, intoleranţă la gluten, este răspândită, dar eu mă refer la halul în care suntem noi cei cu boala Duhring. Am văzut mulți care ziceau `hahaha, terminați cu prostiile astea cu glutenul`, iar apoi se tăvăleau în chinuri pe diferite spețe.

Dana Budeanu să fie sănătoasă și să beneficieze de gluten, nu asta este problema, dar poate nu toți ăștia care mănâncă fără gluten sunt fătălăi, poate unii sunt bolnavi”, a spus Mircea Badea la Antena 3 CNN.

Boala Duhring este o erupție cutanată extrem de pruriginoasă cu umflături sau vezicule, umflături care arată ca niște coșuri. Acestea apar pe ambele părți ale antebrațelor, capului, coatelor, genunchilor, feselor și pe linia părului și este o erupție care poate apărea și dispărea.

Atunci când persoanele cu boală celiacă mănâncă sau beau gluten, intestinul lor produce anticorpi de imunoglobulină. Aceștia sunt anticorpi împotriva anumitor enzime care se depun în piele. Acest lucru face ca celulele albe din sânge să atace pielea. Ca urmare a acestui răspuns imunitar anormal la gluten, apare o reacție cutanată proastă.