13 dec. 2022 | 15:35

Indemnizație creștere copil 2023. Modificările pe care trebuie să le afle toți părinții

Social
Indemnizație creștere copil 2023. Modificările pe care trebuie să le afle toți părinții
Indemnizație creștere copil 2023

Anul viitor va veni cu modificări importante în ceea ce privește acordarea concediului și indemnizația de creștere a copilului. Ce se va schimba în ceea ce privește acordarea de indemnizație creștere copil 2023, puteți afla în rândurile de mai jos.

Noi prevederi în ceea ce privește indemnizația de creștere a copilului

România trebuie să transpună o serie de prevederi adoptate la nivel european, astfel că legislația ce reglementează concediul și indemnizația de creștere a copilului va fi modificată în scurt timp.

În Monitorul Oficial a apărut o ordonanță care a decis suplimentarea cu 50% a indemnizației lunare pentru copiii născuți din sarcini gemelare, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil, respectiv 50% mai mult la indemnizația mamei pentru fiecare copil.

De asemenea, concediul de creștere a copilului în vârstă de până la doi sau trei ani poate fi acordat oricăruia dintre părinți, în cazul copilului cu dizabilități, dacă sunt îndeplinite anumite condiții potrivit legislației în vigoare.

Indemnizație creștere copil 2023. Ce alte noutăți apar în ordonanță

Pe toată perioada concediului, părintele beneficiar are dreptul la o sumă de bani care este prevăzută de lege. Este bine de știut că, în situații de excepție, părintele poate să obțină bani și din alte surse în timpul concediului.

Alte noutăți din noua ordonanță sunt:

  • va apărea concediul de acomodare, adică o nouă perioadă asimilată activității pentru a îndeplini condiția celor minimum 12 luni din ultimii doi ani dinaintea nașterii copilului;
  • noile prevederi vor facilita accesul la indemnizație celor cu PFA-uri sau venituri din drepturi de autor;
  • se vor putea acorda diferențe din urmă în cazul indemnizațiilor unde beneficiarul a câștigat dreptul la recalcularea acestora;
  • recunoașterea și a veniturilor din străinătate obținute în același timp cu cele din țară;
  • beneficiarul indemnizației va putea să solicite recalcularea cuantumului indemnizației;
  • indemnizație și concediul pentru creșterea copilului se acordă persoanei îndreptățite ori de câte ori aceasta solicită;
  • se va extinde perioada netransferabile de concediu în cazul celuilalt părinte care nu a solicitat inițial dreptul, de la cel puțin o lună la cel puțin două luni;
  • părintele are obligația de a anunța angajatorul cu minim 10 zile înainte cu privire la perioada preconizată de concediu de creștere;
  • cel care se întoarce la muncă și cere stimulentul de inserție are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă în condiții ce nu îi sunt mai puțin favorabile înainte de a intra în concediu și poate avea parte de îmbunătățire condițiilor de muncă la care ar fi avut dreptul dacă nu ar fi intrat în concediu.

Cine poate beneficia de indemnizația pentru creșterea copilului 2023

Potrivit legii, atât mama, cât și tatăl pot obține concediu și banii aferenți pentru creșterea copilului. În schimb, pentru a beneficia de suma de bani, părintele trebuie să fi lucrat cel puțin 12 luni în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului. Totodată, de indemnizație mai pot beneficia următoarele persoane:

  • oricare dintre soții care au adoptat un copil;
  • părintele care frecventează fără întrerupere cursurile de zi ale învățământului preuniversitar, universitar sau postuniversitar;
  • cei care au copilul în plasament sau în plasament de urgență;
  • asistentul maternal profesionist, însă doar pentru copiii săi naturali sau adoptați;
  • altă persoană numită tutore.

De asemenea, există situații în care tatăl nu poate beneficia de indemnizația pentru creșterea copilului. Există 3 astfel de situații. Una dintre ele este atunci când tatăl nu a realizat venituri impozabile în urmă cu 12 luni de la data respectivă.

Tatăl nu poate beneficia de indemnizația copilului dacă nu lucrează în România. Ultima situație este cea în care familia este monoparentală, atunci când tatăl este o liniuță în certificatul de naștere al copilului, deci nu recunoaște acel copil.