Și tu preferi să cumperi carne de porc „în viu” decât să o achiziționezi direct de la magazin sau supermarket? Află în rândurile de mai jos cum calculezi greutatea unui porc fără cântar. Cu o simplă formulă de calcul, vei economisi bani. Dacă aplici „trucul” de mai jos, nu te va mai putea păcăli nimeni să achiți bani în plus.
Nu mai este o noutate pentru nimeni – românii sunt mari iubitori de carne de porc. Indiferent dacă e sărbătoare sau nu, preferă să aibă cât mai des pe mese mâncăruri preparate cu acest tip de carne. Pentru că prețurile s-au scumpit foarte mult, vigilența la cumpărături crește. Se pune foarte mult accent și pe calitate.
Românii preferă să meargă în piețe sau la fermieri, pentru a cumpăra carne de porc cât mai sănătoasă. O numesc carne „în viu”, bazându-se pe faptul că animalul a fost crescut în condiții cât mai propice unei dezvoltări zdravăne. Însă nu de puține ori s-a întâmplat ca oamenii de rând să plătească prețuri mai scumpe decât ar fi fost cinstit, din cauză că nu s-a ținut cont de anumite detalii importante.
Indiferent de masa pe care o prezintă un porc, aceasta scade considerabil după tăiere, tranșare și pârlire. Doar după sacrificare, porcul pierde aproximativ 15% din greutatea sa inițială. Tranșarea, care presupune și golirea și curățarea burții și a intestinelor, înseamnă o pierdere de aproximativ 28% din masă.
Specialiștii în creșterea porcilor folosesc o formulă de calcul pe bază de măsurători, pentru a nu da greș când vine vorba despre cantitatea de carne pe care o achiziționează. Nu ai nevoie de cântar. Această formulă a fost dezvăluită de Agrointel.ro și o prezentăm și noi în rândurile de mai jos. Iată cum să faci pentru a nu pierde bani, când cumperi porc „în viu”!
Cum trebuie să procedezi:
Să luăm un exemplu practic:
Așadar, după sacrificare și tranșare, porcul suferă o pierdere de 32 kg. Cel din urmă număr reprezintă kilogramele pierdute, respectiv 28% din greutatea inițială a animalului, pentru care nu ar trebui să plătești niciun ban.