Conducerea Băncii Naționale a României (BNR) a anunțat lansarea unui nou ban de metal prețios, în circuitul de monede și medalii vechi, începând de luni, 12 decembrie. Tirajul se ridică la un număr de câteva mii. Colecționarii de bani se vor „bate”, fără îndoială, pe ea. Află în rândurile de mai jos care este moneda din argint lansată azi de BNR.
Veste bună pentru colecționarii de bani! Monedă care se vinde cu câteva sute de lei, lansată de BNR, începând de luni, 12 decembrie. Banul din argint va intra pe circuitul numismatic. Va fi, astfel, adăugat la colecția de monede și medalii vechi, ce pot fi achiziționate de colecționarii interesați de această industrie.
Moneda este lansată într-un tiraj limitat, de câteva mii de piese. Potrivit ultimelor informații, este vorba despre 5.000 de bani de argint, scoși pe piață cu tema „90 de ani de la naşterea lui Fănuş Neagu”. Monedele vor putea circula doar pe teritoriul țării noastre. Așa cum stabilesc procedurile, în astfel de cazuri, lansarea va avea loc prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale BNR.
„Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare, precum şi de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central”, au informat reprezentanții BNR.
Ce trebuie să știe românii despre exemplar, potrivit BNR. Moneda din argint, lansată în cinstea scriitorului Fănică (Fănuș) Neagu prezintă, pe avers, următoarele elemente:
Pe reversul monedei de argint, vor putea fi remarcate:
Moneda lansată în cinstea lui Fănuș Neagu va putea fi regăsită în număr de 5.000 de exemplare. Prețul de vânzare este de 480 de lei, exclusiv TVA, potrivit reprezentanților BNR. La vânzarea sa, cumpărătorul va primi și o broșură de prezentare, alături de certificatul de autenticitate al monedei.
Fănuș Neagu s-a născut pe data de 5 aprilie 1932, la Grădiștea, Brăila. A fost un povestitor, memorialist, nuvelist, romancier. A activat inclusiv în domeniul cinematografiei, fiind scenarist și creator de dialoguri.
În perioada anilor 1993-1996, a ocupat funcția de conducere a Teatrului Național din București. În primul an ca director la instituția amintită, a fost ales membru corespondent al Academiei Române. În anul 2001, a fost numit membru titular al Academiai Române. S-a stins din viață pe data de 24 mai 2011, la București.