08 dec. 2022 | 10:01

Demisii în masă în Armata Română, după izbucnirea războiului din Ucraina. Concurența la școlile militare postliceale a scăzut şi ea

Politică
Demisii în masă în Armata Română, după izbucnirea războiului din Ucraina. Concurența la școlile militare postliceale a scăzut şi ea
Situația de criză și valul de demisii în masă în Armata Română

Europa trece prin momente grele, ca urmare a războiului declanșat în Ucraina. În special partea de est a continentului este cea mai afectată. Cu toate astea, conform informațiilor, are loc în aceste zile un val de demisii în masă în Armata Română, după izbucnirea războiului din Ucraina. În același timp, mai spun informațiile, concurența la școlile militare postliceale a scăzut şi ea. Situația nu este una bună, din păcate.

Situația de criză și valul de demisii în masă în Armata Română

Odată cu declanșarea conflictului ruso-ucrainean, România a devenit parte integrantă a crizei geo-politice, având în vedere statutul de stat membru NATO. Încă din primele zile de conflict Alianța Nord-Atlantică și-a întărit flancul de est. Se lua decizia de a trimite un important număr de trupe NATO pe teritoriul României.

La prima vedere, lucrurile păreau a fi pe un făgaș bun. Dar, cu toate astea, au început să apară situațiile de criză în Armata Română. Începutul l-a dat demisia ministrului Apărării, Vasile Dîncu, invocând dificultăți în colaborarea cu președintele țării. Plecarea sa avea loc după ce a sugerat în mod controversat că singura șansă de pace pentru Ucraina ar fi negocierea cu Rusia. Dîncu declara pe Facebook că a demisionat din cauza „incapacității de a colabora” cu președintele.

Acum, conform unor date publicate de MApN, asistăm la un val de demisii în masă în Armata Română, după izbucnirea războiului din Ucraina. În documentul oficial al ministerului, spune Profit.ro, se vorbește de nu mai puțin de 2.000 de angajați ai ministerului care și-au dat demisia în această perioadă. Informațiile indică o creștere a demisiilor în primele 9 luni din 2022, în raport cu aceeași perioadă a anului 2021. De altfel, în documentul MApN se și justifică acest val de demisii în masă din Armata Română:

„Atractivitatea profesiei militare manifestă o scădere care a dobândit accente critice în perioada recentă, în contextul de securitate extrem de instabil generat de războiul din Ucraina.″, spune documentul MApN.

Vezi și:  Ce resurse are de fapt Armata Română, în caz de război. Un cunoscut general a dat din casă

MApN se plânge de lipsa de concurență la școlile militare

În același document, citat de publicația amintită, se vorbește concret și de lipsa de concurență la școlile militare postliceale. Datele publicate arată o scădere a numărului de tineri care aleg aceste forme de învățământ postliceal, iar rata de înscriere, mai spune documentul, este din ce în ce mai mică:

„Spre exemplificare, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile militare de maiștri militari și subofițeri s-a redus aproape la jumătate în anul 2022 față de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500 (de fapt la mai puțin de jumătate, la aceste cifre – n.r.), în condițiile în care numărul locurilor scoase la concurs a fost sensibil egal.”, se face precizarea în același document MApN.

Nu știm dacă ar trebui să ne îngrijoreze valul de demisii în masă în Armata Română. Nu știm dacă ar trebui să ne îngrijoreze nici numărul mic de înscriși în școlile militare postliceale. Ceea ce se știe sigur este că riscul este mare, România fiind foarte aproape de conflictul din Ucraina. Dar, MApN este optimist, având în vedere că pentru anul viitor, va avea cel mai mare buget de investiții alocat. În orice caz, actuala situație nu este una care să nu te pună, totuși, pe gânduri.