01 dec. 2022 | 09:00

Câte imnuri a avut România, de fapt. Detalii pe care sigur nu le știai

Diverse
Câte imnuri a avut România, de fapt. Detalii pe care sigur nu le știai
Câte imnuri a avut România

Câte imnuri a avut România? Ziua de 1 decembrie este un moment important din istoria românilor. Țara noastră a trecut prin mai multe schimbări de-a lungul timpului. România a avut mai multe zile naționale și mult mai multe imnuri. Primul a fost oficializat în anul 1862.

Câte imnuri a avut România?

România a trecut prin mai multe regimuri politice și forme de guvernământ. Prin urmare, a suferit schimbări majori în ultimul secol și jumătate. Cu siguranță toți românii cunosc imnul țării noastre, însă nu toți știu că România a avut până acum șase imnuri naționale.

Primul imn oficial al României este din anul 1862, pe timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, intitulat „Marș triumfal și primirea steagului și a Măriei Sale Prințul Domnitor. Era un imn cântat doar orchestral, fără versuri.

Primul imn al României a fost compoziția lui Eduard Hubsch, fiind folosit timp de 22 de ani, până în anul 1884. „Marș triumfal” este intonat și în prezent, însă doar în cadrul ceremoniilor de primire a diplomaților străini și a demnitarilor politici ai țării.

În timpul domniei lui Carol I, România, acum regat, a adoptat imnul „Trăiască Regele”. Acest lucru s-a întâmplat în anul 1884, iar până pe data de 30 decembrie 1947, acesta a fost imnul de stat. De asemenea, imnul „Trăiască Regele” a fost și cel mai longeviv imn, fiind intonat timp de 63 de ani, atunci când regele Mihai a abdicat.

Imnurile României din timpul comunismului

După ce regimul comunist s-a instalat, imnul „Trăiască Regele” a fost înlocuit cu imnului compus de Matei Socor, președintele Radio Difuziunii Române și președintele Uniunii Compozitorilor. Imnul se numea „Zdrobite cătușe”, iar versurile îi aparțineau lui Aurel Baranga.

A fost intonat timp de cinci ani, iar după moarte lui Stalin, în anul 1953, autoritățile au înlocuit imnul din nou. Așa a apărut „Te slăvim Românie”, compus de Dan Deșliu și Eugen Frunză, care i-au încredințat versurile aceluiași Matei Socor.

„Te slăvim Românie” a fost intonat timp de 24 de ani, până în 1977. În cele din urmă, Nicolae Ceaușescu a decis ca următorul imn să-i aparțină unui compozitor român. Prin urmare, Ciprian Porumbescu a compus „Trei culori cunosc pe lume”.

Din punct de vedere al muzicalității, imnul a fost considerat un adevărat succes. Însă, atunci când vine vorba despre versuri, nu a fost la același nivel, deoarece Nicolae Ceaușesc a modificat cuvintele.

După Revoluție, în anul 1990, a fost adoptat un nou imn oficial, consacrat în Constituția din 1991. Inițial a fost numit „Un răsunet”, însă cunoscut mai bine sub numele de „Deșteaptă-te române”. Un lucru interesant este faptul că Republica Moldova a avut același imn între anii 1991 și 1994.

Imnul a fost inspirat din Revoluția care a avut loc în anul 1848, fiind compus de Anton Pann, pe versurile poetului Andrei Mureșanu. Cel din urmă a fost unul dintre conducătorii Revoluției.

Prima înregistrare oficială a melodiei s-a făcut în Statele Unite ale Americii în anul 1990, fiind interpretat de către Alexandru Pascu. Cu timpul, oamenii nu au mai numit imnul „Un răsunet”, ci „Deșteaptă-te române”. Imnul de stat al României din prezent are 11 strofe. La ocazii festive se interpretează doar strofele 1, 2, 4 și 11.

Parteneri
Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Redactia.ro
Mihai Trăistariu, dezvăluiri șocante despre starea de sănătate a lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat”. Ce nu știa publicul
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Regele Charles, shimbări în Casa Regală. Prima vizată, Camilla
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
S-A ÎMPUȘCAT în CAP în DRUM SPRE SECȚIA de VOTARE! ALERTĂ în ROMÂNIA de ALEGERI
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro