Crăciunul sau Nașterea Domnului reprezintă una dintre cela mi importante sărbători din timpul unui an. Aceasta se sărbătorește în fiecare an e data de 25 decembrie și este plină de semnificații. Legat de această sărbătoare există o serie de tradiții și obiceiuri pe care le respectă românii. Iată așadar ce este bine să mănânci în prima zi de Crăciun.
Chiar dacă postul Crăciunului se termină pe data de 24 decembrie, dar preoții te sfătuiesc să consumi alimente de dulce abia după Liturghia din ziua de Crăciun. Dacă te întrebi ce este bine să mănânci în prima zi de Crăciun atunci trebuie să știi că peștele este primul preparat pe care este important să îl mănânci, chiar la micul dejun.
Pe lângă tradiția împodobirii bradului există și alte tradiții care se referă la masa de Crăciun. Acestea spun că masa de Crăciun trebuie să cuprindă anumite preparate. Tot potrivit tradițiilor lăsate din bătrâni, masa de Crăciun trebuie să fie bogată. Se mai spune că mesele din anul următor vor fi la fel ca aceasta.
Tradițiile ne mai învață că masa de Crăciun trebuie așezată în Ajunul Crăciunului și strânsă pe data de 27 decembrie. Din bătrâni se spune că nu trebuie să lipsească de pe aceasta, preparatele tradiționale din carne de porc. În anumite locuri din țară, după Ignat se mănâncă numai produse tradiționale, cum ar fi:
Pe masa așezată de Nașterea Domnului trebuie să existe numaidecât aperitive și fructe. Pe lângă aceste gospodinele mai gătesc și curcan la cuptor, salata de boeuf și cozonac. Cei care vor să fie sănătoși în anul care vine trebuie să consume un măr.
Tradițiile diferă de la o zonă geografică la alta, astfel, în anumite zone din țară, de pe masa de Crăciun nu lipsesc tochitura de porc, sarmalele și răciturile. De asemenea, se spune că pe data de 25 decembrie este bine să consumăm struguri. Vor avea parte de bunăstare în anul care urmează, persoanele care fac acest lucru.
Credincioșii merg la Biserică în prima zi de Crăciun, pentru a participa la Sfânta Liturghie. După slujbă aceștia se întorc acasă și iau masa împreună. În timp ce stau la masă este bine să asculte colinde sau cântece specifice de Crăciun, pentru a atrage belșugul și bunăstarea în locuințe.
Există tradiția potrivit căreia, locuința trebuie împodobită cu crengi de brad și flori roșii, pentru a aduce armonie și pentru a inspira gândurile pozitive.
Se crede că aduce noroc în casă dacă primul musafir care trece pragul în prima zi de Crăciun este un bărbat brunet. În schimb dacă pragul este trecut de către un bărbat roșcat, reprezintă semn rău.
Există zone în care se pune pleavă de grâu sub fața de masă, la ospățul de Crăciun, pentru a atrage belșugul. Este bine să pui usturoi și mac pe fiecare dintre colțurile mesei la care se mănâncă în prima zi de Crăciun, pentru a ține la distanță farmecele și deochiul.