În ultimii ani, alegerea alimentelor ce pot fi consumate fără griji devine o misiune din ce în ce mai dificilă. Cu toate că producătorii sunt acum obligați să dezvăluie toți compușii folosiți în obținerea produselor, nu toți românii știu să identifice substanțele ce le pot pune în pericol sănătatea. Află care sunt ingredientele nocive de pe etichetele alimentelor de care trebuie să te ferești.
Pe măsură ce viața devine din ce în mai dificilă, de la programul de muncă până valul de scumpiri ce pare fără final, tot mai mulți români înțeleg importanța unei alimentații corecte care să ajute la menținerea sănătății, nu să o pună în pericol.
Nu e deloc simplu să înveți denumirile complicate trecute de producători pe ambalajul produselor de pe rafturile magazinelor, așa că am făcut o listă cu ingredientele nocive de pe etichetele alimentelor de care trebuie să te ferești.
Lista începe cu E250, numit și nitrit de sodiu. Acest compus, care este folosit pentru conservarea produselor din carne, este considerat cel mai cancerigen conservant chimic din alimentele noastre. Este prezent în mezeluri, pateuri și în unele conserve de pește.
De evitat sunt și uleiurile hidrogenate ce ar putea cauza apariția unor probleme cardiace și deficiențe nutriționale. Sunt folosite în margarină, creme de brânză și, în general, în compoziția alimentelor semipreparate.
Din categoria excitotoxinelor, cel mai des întâlnite sunt monoglutamatul de sodiu sau aspartamul, folosite în carnea procesată, semipreparate, mâncarea de tip fast food, unele dulciuri, sucuri și chipsuri. Consumate în cantități mari, pot cauza afecțiuni cardiace, probleme respiratorii, dermatologice și gastrointestinale.
Continuăm lista cu bisulfitul de sodiu, folosit tot în chipsuri, produse semipreparate, dar și în unele vinuri din comerț. În America, a fost interzis, reprezentând un risc mare pentru persoanele care suferă de astm.
Parabenii – metilparabenul, în special – sunt folosiți nu doar în produsele alimentare – carne procesată, semipreparate, chipsuri, dulciuri -, ci și în cele cosmetice. În cazul acestui grup de conservanți, părerile experților sunt împărțite. În timp ce unii susțin că nu reprezintă niciun pericol pentru sănătatea organismului uman, alții susțin că ar putea exista o legătură între parabeni și apariția cancerului la sân.
Aromele sunt produse cu potențial cancerigen și pot cauza numeroase probleme la nivelul aparatului gastrointestinal.