Tradiții și superstiții de Intrarea Maicii Domnului în Biserică 2022! Sărbătoarea importantă se prăznuiește pe 21 noiembrie. Cei mai mulți români credincioși respectă regulile stricte și superstițiile din dreptul unor sărbători extrem de importante din calendarul Ortodox. Majoritatea dintre ei știu exact care sunt lucrurile de care trebuie să țină cont. Ce trebuie să facă cetățenii în această perioadă a anului și care sunt lucrurile care îi sperie pe câțiva?
Majoritatea românilor respectă doar unele tradiții și superstiții de Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Sărbătoarea cea mare se prăznuiește pe data de 21 noiembrie.
Aceasta mai este cunoscută drept Vovidenia și este prima mare sărbătoare din postul Crăciunului. Creștinii respectă cu strictețe tradițiile și superstițiile mai ales pentru prima zi din postul cel mai mare al anului.
Ziua de Intrare a Maicii Domnului în Biserică este dedicată Luminii și este aducătoare de noroc și bucurie. De asemenea, cele mai multe gospodine știu că tot atunci este dezlegare la pește.
Enoriașii numesc în multe zone ale țării ziua de 21 noiembrie Vovidenie, termen care provine din slavonă și se traduce drept ,,ceea ce se face văzută.” De asemenea, există și multe restricții, tradiții și superstiții importante de știut.
Se dă de pomană: în această zi se împart nuci, colaci și turte din mălai pentru sufletul celor morți. Se spune că toți credincioșii trebuie să ofere în special mâncare din casa lor celor care sunt în nevoie. De cele mai multe ori produsele sunt sfințite la prima oră de preoți în cadrul unei slujbe.
Crenguțe la biserică: bătrânele obișnuiesc să culeagă din livadă o creangă cu 7 prune, una cu 7 mere și una cu 7 alune în dimineața Intrării Maicii Domnului în Biserică pentru a proteja anul de frig și vijelii.
Leac pentru boli: se crede că dacă se pune un vas cu apă în fața unei icoane și se aprinde o lumânare lângă el, apa din vas va putea fi folosită ca leac pentru diverse boli.
Se aprind lumânări: se aprind lumânări pentru copiii nebotezați și pentru celelalte persoane decedate pentru a vedea calea de pe lumea cealaltă luminată în fața lor.
Deși cei mai mulți români respectă regulile stricte, nu știu detalii despre Intrarea Maicii Domnului în Biserică. În calendarul creștin ortodox se vorbește despre momentul în care Fecioara Maria a fost dusă de părinții săi la trei ani la Templul din Ierusalim, atunci fiind Intrarea sa în Biserică.
Sfinții Ioachim și Ana nu puteau avea copii, așa că i-au cerut lui Dumnezeu un moștenitor cu promisiunea că o să îl aducă la templu și să îl închine Lui. Fecioara Maria a rămas acolo până la vârsta de 15 ani, crescând în curățenie sufletească.
Arhanghelul Gavriil l-a anunțat mai apoi pe Ioachim că fiica sa îl va naște pe Iisus, Fiul Domnului. Ca să rămână nepătată în fața lumii, Fecioara a părăsit templul și s-a logodit cu Iosif. Credința spune că de fiecare dată în ziua de Crăciun cerurile se deschid, moment în care toți credincioșii îl sărbătoresc pe fiul Domnului.