21 nov. 2022 | 11:00

De la ce vârstă pot sta copiii pe scaunul din față al mașinii. Prevederile Codului Rutier

Diverse
De la ce vârstă pot sta copiii pe scaunul din față al mașinii. Prevederile Codului Rutier
De la ce vârstă au voie cei mici să stea pe scaunul din față?

De la ce vârstă pot sta copiii pe scaunul din față al mașinii? Siguranța celor mici este foarte importantă atunci când se află într-un autovehicul. Mulți dintre ei își doresc să stea pe scaunul din față, însă legea este destul de strictă când vine vorba despre acest lucru. Iată ce prevede codul rutier referitor la acest subiect.

De la ce vârstă pot sta copiii pe scaunul din față al mașinii?

Copiii nu pot fi transportați oricum, iar pentru siguranța lor există câteva reguli care trebuie respectate. În primul rând, cei mici nu au voie pe scaunul din față sau în brațele pasagerului din dreapta, cu atât mai puțin în brațele șoferului.

Majoritatea șoferilor cunosc aceste reguli, însă aleg să le ignore, crezând că nu se poate întâmpla nimic și ignorând pericolul la care cei mici sunt expuși. Ordonanța de urgență nr.195/2002 art. 97 este cea care face referire la aceste reguli foarte importante.

Conform acesteia, vârsta la care copiii pot sta în față este 12 ani, doar dacă au o înălțime mai mare de 1,50 metri și este fixat cu sisteme de siguranță, precum centura de siguranță.

Cei mici cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani trebuie să stea pe scaunele din spate. De asemenea, copiii cu înălțimea de peste 1,35 m trebuie să poarte obligatoriu centura de siguranță adaptată greutății și înălțimii lor. Este interzis ca un copil de sub 12 ani să stea pe scaunul din față, chiar dacă este ținut în brațe de un adult.

Sisteme de siguranță pentru transportul copiilor

Atunci când transportăm un copil pe scaunul din față, sistemele de siguranță joacă un rol foarte important. Pentru cei care au mai mult de 1,50 metri, trebuie să folosiți centura de siguranță pentru adulți, ajustată în funcție de greutatea copilului. Este important ca centura să nu treacă peste gât sau peste gură.

În schimb, dacă cei mici au sub 1,35 metri, pot călători cu mașina doar dacă se află într-un scaun special pentru copii. De asemenea, există mai multe sisteme de siguranță, precum pernele de înălțare. Acestea țin copilul fixat cu spatele de scaun.

Astfel de sisteme de siguranță nu sunt obligatorii prin lege. Însă, dacă alegeți să folosiți pernele de înălțare, de exemplu, nu trebuie să uităm de centură, care este obligatorie.

Excepții privind transportul copiilor pe scaunul din față

Nu există foarte multe excepții în ceea ce privește transportul copiilor pe scaunul din față, ci doar una singură și importantă. Este vorba despre condiția medicală a celui mic. În astfel de cazuri, copilul poate fi transportat fără scaun și fără centură, doar pe scaunele din spate.

Mai mult de atât, pentru copiii care au sub 3 ani de zile, trebuie să există o dovadă medicală care să fie prezentată în cazul unui control desfășurat de organele de poliție. Dacă stau în față, este obligatorie dezactivarea airbagurilor frontale, iar scaunul trebuie orientat invers față de sensul direcției de mers.

Înălțător auto pentru copii. Când îl putem instala?

Conform Codului Rutier, orice copil care are o înălțime de sub 1,35 metri trebuie să fie transportat doar în autovehicule dotate cu sisteme de siguranță și dacă sunt prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

De asemenea, aceeași lege spune că micuții de sub 3 ani trebuie transportați doar în scaune speciale pentru copii. Înălțătorul pentru copii poate fi folosit doar dacă aceștia au peste 4 ani, sunt mai înalți de 1,35 m și au peste 18 kg.

De regulă, înălțătorul pentru copii este recomandat celor care sunt prea mari să încapă într-un scaun special pentru copii, dar sunt prea mici pentru a folosi centura de siguranță pentru adulți.

Parteneri
«Dacă cei din Parlament ar avea frică de Dumnezeu și ar face cu adevărat dreptate, nu pe mită, cum ar arăta țara asta?» Strigătul de furie al unui preot
Redactia.ro
Cătălina Toma, Andra Gogan și Andreea Antonescu, prinse în incendiile apocaliptice din Los Angeles! Mărturii terifiante din infern! „E panică, aerul este foarte toxic”
Click.ro
Donald Trump Jr. susține că Ucraina e de vină pentru incendiile care fac prăpăd în Los Angeles
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Ilina Pârvu, de la „Visuri la Cheie”, a fost condusă pe ultimul drum, iar imaginile de la înmormântare sunt zguduitoare
Unica.ro
Rusul Dmitri Medvedev luptă pentru cetățenia română. Ce au decis judecătorii
EVZ.ro
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Spynews
Călin Georgescu s-a răzgândit. Decizia sa răstoarnă complet alegerile în România
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
DECIZIE OFICIALĂ! Când mai CRESC pensiile și salariile
Mediaflux
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, distribuție completă. Cine sunt actorii care dau viață personajelor serialului
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro