Mulți dintre șoferii români au probleme în trafic când întâlnesc acest semn de circulație. Foarte puțini știu ce semnifică acesta, astfel că în articolul de mai jos vă vom explica ce trebuie să faceți când îl întâlniți în drumurile dumneavoastră.
Semnul care pune probleme șoferilor români este rotund, are fondul albastru și este mărginit, dar și tăiat de o dungă roșie. În plus, pe fondul albastru se poate regăsi o line verticală sau două linii verticale alăturate.
Semnul care dă bătăi de cap multora dintre șoferi se numește „staționare alternantă”. Semnul de circulație staționare alternantă poate fi întâlnit pe sectorul de drum în locurile în care staționarea vehiculelor este interzisă în zilele pare, caz în care indicatorul are două linii verticale albe.
Semnul de circulație staționare alternantă face parte din categoria indicatoarelor de interzicere sau de restricție.
Există și o pereche a acestuia care interzice, după cum se poate deduce, staționarea vehiculelor în zilele impare, potrivit Codului Rutier, iar acest indicator este ca și celălalt numai că are o singură linie vertical albă, barată de semnul de interzicere, făcut cu roșu.
Codul Rutier reglementează mai multe tipuri de semne de circulație, respectiv indicatoare și marcaje rutiere, după cum urmează:
-De informare turistică
-Panouri adiționale
-Indicatoare instalate la trecerea cu calea ferată
-Indicatoare kilometrice
-Mijloace auxiliare de semnalizare a lucrărilor
-Indicatoare rutiere temporare
-De avertizare
-De interzicere sau restricție
-De prioritate
-De obligare
-De informare
-De orientare.
De asemenea, șoferii mai au problemă cu un semn de circulație, despre care nu pre știu ce semndifică. Este vorba despre semnul „alte pericole”.
Acesta este reprezentat de un triunghi pe fond alb și margini roșii și care are pe mijloc semnul exclamării.
Acest tip de indicator se numește „Alte Pericole” și este întâlnit de către șoferi cu circa 50-200 de metri înaintea locurilor care sunt considerate periculoase pentru șoferi, în alte situații încare Codul Rutier nu prevede un indicator de circulație specific.
De asemenea, conform Codului Rutier în vigoare, la întâlnirea acestui indicator de circulație, toți șoferii sunt obligați să reducă viteza și să circule cu atenție sporită, potrivit publicațiilor de specialitate.