Alimentele pe care să nu le consumi în Postul Crăciunului. Timp de 40 de zile, creștinii țin post, iar prin durata acestuia, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, atunci când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. În Postul Crăciunului, oamenii nu au voie să consume anumite alimente.
Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului, așa cum mai este denumit, începe pe data de 15 noiembrie și durează 40 de zile, până pe 24 decembrie, înainte de marea sărbătoare a Crăciunului.
Este cel mai lung post ca durată, însă nu este unul atât de sever, precum Postul Paștelui. În Postul Crăciunului există mai multe zile în care biserica a rânduit dezlegare la pește, motiv pentru care postul este mai ușor de ținut.
Cu toate acestea, există reguli stricte care trebuie respectate. În Postul Nașterii Domnului nu avem voie să consumăm ouă, carne, lapte, brânză și nici derivate din acestea. De asemenea, este interzis să bem alcool sau să fumăm. Peștele se mănâncă doar atunci când este dezlegare la pește.
Potrivit calendarului creștin ortodox, zilele din Postul Crăciunului cu dezlegare la pește sunt următoarele:
În timpul celor 40 de zile, credincioșii nu consumă carne, brânză și ouă. Lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin. De asemenea, în zilele de marți și joi se face dezlegare la vin și untdelemn.
Sâmbătă și duminică, până pe 20 decembrie inclusiv, se dezleagă de pește, vin și untdelemn. Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri are loc o sărbătoare cu cruce neagră, creștinii pot consuma vin și untdelemn.
Totodată, dacă are loc hramul bisericii sau sărbători însemnate în calendar cu cruce roșie, atunci se face dezlegare la pește. În zilele de marți și joi, credincioșii pot consuma pește, vin sau untdelemn.
În Postul Nașterii Domnului și în Perioada de Crăciun până la Bobotează nu se fac nunți, cununii sau botezuri. De asemenea, este interzisă beția. Potrivit tradiției, fetele nemăritate trebuie să bată pernele pentru a-și găsi ursitul mai repede și pentru a-și îmblânzi soarta.
O veche tradiție din bătrâni spune că, în funcție de vremea din postul Crăciunului, vom ști cum va fi primăvara. Dacă vremea este liniștită, vom avea o primăvară cu multe ploi.
În Bucovina, se spune că, dacă visezi grâu verde în Postul Crăciunului, este un semn că anul următor va fi mănos în toate. În zona Hațegului, fetele merge de Sfântul Matei la fântâna din mijlocul satului și aprind o lumânare la cântatul cocoșului pentru sănătate și noroc.