Moduri testate în care poţi economisi curent electric, dezvăluite de experții în energie. Doar aşa plăteşti mai puţini bani pe facturi. Ce trebuie să faci, vezi în rândurile de mai jos ale articolului.
Românii sunt dispuși să confrunte frigul în această iarnă pentru a nu rămâne cu facturile de căldură neplătite. Astfel, încearcă tot felul de soluții pentru a economisi energie, gaz.
În rândurile următoare vă prezentăm câteva trucuri care vă vor ajuta să aveți niște facturi de curent mai mici.
Spălatul rufelor într-o gospădărie reprezintă circa 12% din consumul casnic de electricitate. Astfel, pentru a face economie, unele persoane recomandă spălarea rufelor de mână.
Însă, experții în economisire spun că spălatul de rufe la mână va consuma mai multă energie ca la mașina de spălat, pentru că se va consuma mai multă apă caldă.
Când vine vorba de uscarea rufelor este bine să renunțați la uscătorul mașinii pentru că acesta consumă foarte mult curent.
Astfel, se recomandă uscarea naturală a rufelor. Uscarea rufelor la soare va scuti câteva sute de lei bune pe an sau câteva zeci de lei, circa 50 de lei, la factura lunară.
O altă măsură care ar trebui luată de aceia care vor să facă economie la facturi este scurtarea timpului de duș.
Un duș de 9 minute, la o presiune mare, consumă în jur de 4,3 Kw/h de gaz. Scurtarea timpului alocat dușului cu doar 3 minute aduce economie importantă, mai ales dacă se face duș zilnic.
O altă modalitate de a face economie este montarea de capete de duș ce mențin presiunea apei mai scăzută. În acest fel consumul scade, iar rezultatul spălării va fi același.
Aceste două măsuri din urmă pot aduce o economie de câteva sute de lei pe an la facturi.
Economie se poate face și la încălzirea locuinței. Astfel, experții ne recomandă să oprim centrala/caloriferele sau să le setăm pe minim atunci când dormim sau suntem plecați de acasă. Astfel, facturile vor fi mai mici cu circa 30%.
O altă măsură eficientă de economie sunt jaluzelele pe care să le ținem coborâte sau, în lipsa acestora, folosirea unor draperii groase, trase peste zona ferestrelor în timpul nopții sau în zilele geroase.
Pare ceva ineficient, dar în timp își va dovedi utilitatea, factura de căldură urmând a fi mai mică cu până la 38%.