Curs valutar BNR pentru 10 noiembrie 2022. Ieri, pe 9 noiembrie, ROBOR a mai scăzut, ajungând la 8,13. De cealaltă parte, euro a mai urcat cu 0,014 unități, iar dolarul a scăzut la 4,8852 de lei. Bursele europene au crescut ușor și ieri, iar toți ochii au fost ațintiți spre Statele Unite, unde au avut loc alegerile de la jumătatea mandatului.
Acțiunile europene au întrerupt miercuri un avans de trei zile, afectate de acțiunile sensibile din punct de vedere economic, pe fondul incertitudinilor legate de rezultatul alegerilor americane de la jumătatea mandatului și al îngrijorărilor legate de creșterea inflației.
„În ultimele sesiuni a existat o stare de spirit de risc pe piețe, iar astăzi tocmai am asistat la un mic recul și, desigur, rezultatele incerte ale alegerilor de la jumătatea mandatului apasă asupra piețelor americane și trag în jos și piețele europene”, a declarat Andrea Cicione, șeful departamentului de cercetare de la TS Lombard.
Indicele pan-european STOXX 600 a închis în scădere cu 0,3%, după ce în ședința precedentă a înregistrat un maxim de închidere de opt săptămâni. Acțiunile din sectorul energetic au scăzut cu 1,8%, din cauza scăderii prețului petrolului ca urmare a unor stocuri de țiței mai mari decât se așteptau în SUA și a îngrijorărilor că o revenire a cazurilor de COVID-19 în China, principalul importator, va afecta cererea de combustibil.
Alte sectoare ciclice, cum ar fi călătoriile și agrementul, minerii și băncile au scăzut între 1,1% și 2,1%. Ultimele evoluții au arătat că republicanii au obținut câștiguri modeste în alegerile de la jumătatea mandatului din SUA, iar democrații au obținut rezultate mai bune decât se așteptau, dar controlul Congresului și viitorul programului președintelui Joe Biden erau încă neclare miercuri.
Piețele estimau în mare măsură o victorie republicană care ar putea duce la o divizare a Congresului, considerată un rezultat mai favorabil pentru piețele financiare.
Astăzi avem un nou curs, și vom vedea după ora 13:00 ce se întâmplă cu Euro astăzi, 10 noiembrie 2022, și rubla rusească, în contextul actualei situații economico-geo-politice.
Noul CURS BNR este cel publicat la cursul zilei de astăzi, după ora 13:00.
1 euro = 4,8919 Lei (-0,0133 Lei)
Un euro are cursul prezentat la valoarea de 4,8919 Lei, alături de o variație negativă de -0,0133 Lei.
1 dolar = 4,9207 Lei (0,0355 Lei)
Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 4,9207 Lei, alături de o variație pozitivă de +0,0355 Lei.
1 liră = 5,5952 Lei (+0,0078 Lei)
O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,5952 Lei, alături de variația pozitivă de +0,0078 Lei.
Prețurile de consum din Rusia au crescut ușor pentru a șaptea săptămână consecutivă la începutul lunii noiembrie, conform datelor. Banca centrală încearcă să echilibreze presiunile inflaționiste concurente din întreaga economie.
Indicele prețurilor de consum din Rusia a crescut cu 0,01% în săptămâna până la 7 noiembrie, a declarat serviciul federal de statistică Rosstat. Aceasta a fost în scădere față de o creștere de 0,07% a prețurilor înregistrată cu o săptămână înainte, o tendință despre care unii analiști au spus că este un semn de slăbire a cererii de consum.
Economia Rusiei este prinsă între presiunile dezinflaționiste pe termen scurt – agravate de chemarea a peste 300.000 de rezerviști pentru a sprijini operațiunile militare ale Moscovei în Ucraina – și tendințele pe termen mai lung care vor duce probabil la creșterea prețurilor, a avertizat banca centrală.
Luna trecută, aceasta a semnalat sfârșitul ciclului de reducere a ratelor, întrucât a menținut rata cheie la 7,5%, finalizând o serie de reduceri agresive care au readus rata la nivelurile de dinainte de februarie. Autoritatea de reglementare a majorat ratele la 20% după ce Occidentul a impus sancțiuni radicale Moscovei pentru trimiterea a zeci de mii de trupe în Ucraina la 24 februarie.
Într-un set separat de date, Ministerul Economiei a declarat că inflația a fost de 12,52% pe bază anuală, în scădere de la 12,69% cu o săptămână înainte. Banca centrală țintește o inflație de 4%.
De la începutul anului, prețurile au crescut cu 10,67%, a precizat Rosstat. În același moment din 2021, inflația anuală până în prezent a fost de 7,51%.
Citește și: Rusia și costul invaziei asupra Ucrainei: rubla a devenit o hârtie fără valoare
1 rublă = 0,0801 Lei (+0,0001 Lei)
O rublă are cursul prezentat la valoarea de 0,0801 Lei, alături de variația npozitivă de +0,0001 Lei.
Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează: