Nou focar de pestă porcină în România! Specialiștii au depistat un al doilea focar la o fermă din Timiș. Nu mai puțin de 13 animale au murit într-o singură zi, iar acum ar urma ca alte 40 de mii să fie sacrificate. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor încearcă să salveze câțiva porci, ferma fiind construită pe module separate. ,,Ancheta se duce în sensul verificării mişcărilor de personal. Au fost instituite filtre de poliţie (…)”, a declarat directorul DSVSA Timiş.
Al doilea focar de pestă porcină africană a fost depistat la ferma Smithfield. Nu mai puțin de 13 animale au murit într-o singură zi, dintre care trei erau în aceeași boxă. Specialiștii au anunțat că ar urma ca aproximativ 40 de mii de porci să fie sacrificați în viitorul apropiat.
În timpul acesta, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş încearcă să salveze de la sacrificare o parte din porci, ferma fiind constituită pe module separate.
Directorul DSVSA Timiş a susținut că unele măsuri au fost luate deja. Mai exact, animalele nu au mai fost mișcate, iar furajele erau păstrate în condiții de securitate. În acest moment au fost instituite filtre de poliție și acum începe uciderea animalelor afectate.
„Este al doilea focar apărut în zona de supraveghere a primului. Se luaseră deja măsuri de protecţie, nu s-au mişcat animale, furajele erau păstrate în condiţii de securitate, singurele mişcări fiind cele de personal. Ancheta se duce în sensul verificării mişcărilor de personal. Au fost instituite filtre de poliţie (…).
Acum începe uciderea animalelor afectate. Din fericire, la Pădureni este o situaţie mai specială, pentru că sunt trei module epidemiologice separate. În primul modul va avea loc uciderea a 1.380 de animale care vor fi incinerate. Este hala unde a fost înregistrat virusul şi decesele”, a declarat, marţi, directorul DSVSA Timiş, dr. Flavius Nicoară.
El a mai menționat că vor fi monitorizate celelalte două module, iar dacă nu vor exista semne de apariție a bolii nu vor mai fi sacrificate și animalele din celelalte unități. Acesta a detaliat și că există multe situații legale în care cetăţeni comercializează pe internet produse neidentificate din carne de porc.
„Este interzis, acum au dosar penal. Este un posibil vector (de transmitere a PPA, n.r.). Sunt multe animale neidentificate. De exemplu, la Pişchia, medicul veterinar din zonă a fost anunţat de o persoană de prezenţa a doi porci domestici aruncaţi în pădure la Murani.
Ambii aveau probe pozitive. De asemenea, aveau urechile tăiate pentru a nu descoperii crotaliile şi de unde provin. E greu de depistat de unde provin, dar până la urmă tot se descoperă”, a declarat Flavius Nicoară.