Pe vremea când eram mici, părinții ne spuneau să mâncăm acest produs, pentru că ne va face mai puternici. Din păcate, conform informațiilor ANSVSA, a devenit riscant și acest aliment de bază. Conform inspectorilor au fost depistate contaminări cu virusul hepatitei A, iar produsul retras de urgență.
În cusul zilei de ieri, inspectorii ANSVSA au făcut mai multe controale în magazine, precum Profi, unde se comercializau produsele spanac la pungă. Conform celor depistate, s-a constatat că aceste produse erau contaminate cu virsulul hepatitei A.
Produsele erau infectate, în condițiile în care produsul venea ambalat la pungă. Ca urmare s-a luat decizia urgentă de a se retrage aceste produse de la vânzare. În același timp, recomandarea către clienți este de a nu consuma acest produs.
„PROFI acordă prioritate siguranței alimentare, motiv pentru care vă informăm că am inițiat retragerea de la comercializare şi rechemarea de la client a produsului SPANAC PUNGA 500g, furnizor KREPSIS AVANTAJ SRL, lot ROMANIA 845 ca urmare a contaminarii produsului cu virusul hepatitei A.
Se recomandă persoanelor care dețin produsului descris mai sus să nu-l consume, ci să-l distrugă sau să-l returneze la magazin, urmând să primească în schimb contravaloarea lui.”, se arată în buletinul informativ publicat de ANSVSA ieri.
Tot ieri, dar de data asta în magazinele Metro, ANSVSA anunță faptul că produsele Morcovi baby 200G au fost depistate ca fiind contaminate cu reziduuri de pesticid, Oxamil, iar produsul retras de urgență:
„În cazul în care aţi cumpărat produsele menţionate mai sus, vă rugăm să nu le consumaţi şi să le returnaţi în magazinele Metro Cash & Carry România SRL până pe 21.11.2022, urmând să
primiţi contravaloarea lor.”, spun reprezentanții Metro.
Genul acesta de situații nu sunt singulare. Dar, este extrem de important să țineți cont de anunțurile și recomandările comercianților în astfel de situații. În acest fel excludeți riscul unor îmbolnăviri și a unor situații care ar fi putut fi evitate mult mai ușor.
În ceea ce privește spanacul, iată ce au descoperit anumite studii recente.
Frunzele de spanac sunt frecvent consumate crude și au fost implicate în trecut în focare de toxiinfecție alimentară. Într-un studiu, a fost examinată supraviețuirea virusului hepatitei A pe frunze proaspete de spanac în ambalaje permeabile la umiditate și gaze, care au fost depozitate la temperaturi scăzute timp de până la 42 de zile.
Concluziile, alarmante de altfel, au fost că virușii hepatitei A au supraviețuit condițiilor de temperatură la care au fost supuse frunzele de spanac.