Bula imobiliară se sparge în România, este întrebarea tuturor experților în economie. Anunțul momentului ar putea veni în urma a ceea ce se întâmplă în toată Europa. Toate amănuntele îngrijorătoare, în rândurile articolului de mai jos.
Este cutremur în toate piețele imobiliare ale lumii, fie ele mai mari sau mai mici. În unele economii reașezarea pieței imobiliare se simte mai tare, cum este în cazul Chinei, unde au avut loc deja unele falimente ale unor companii gigant.
De asemenea, într-o altă economie puternică, cum este cea a SUA, prețurile în piața imobiliară au început să se micșoreze, urmând să se înregistreze chiar scăderi mai mari.
Nici în Suedia, care are una dintre cele mai încinse şi scumpe pieţe imobiliare ale lumii, preţurile scad cu cea mai mare viteză.
De asemenea, Marea Britanie și a ei piață imobilară nu este nici ea ocolită de unda seismică, astfel că analiștii financiari se întreabă dacă Europa de Est stă mai bine. Răspunsul este nu, aici așteptându-se mișcări importante.
În Ungaria, în capitală, prețurile la apartamentele vechi stagnează, neexistând cumpărători. Preţurile nominale în stagnare plus o inflaţie uriaşă va duce la o scădere reală a prețurilor de vânzare pe acest segment.
Piața imobiliară din Ungaria ar putea fi afectată de o criză a veniturilor, în contextul în care țara se confruntă cu una dintre cele mai acute crize ale costului vieţii din Uniunea Europeană.
Pe de altă parte, piața imobiliară din Polonia are un deficit uriaş, de 1,5-2 milioane de apartamente, anunță Puls Biznesu.
Problema s-a agravat după ce Rusia a invadat Ucraina, din cauza a sutelor de mii de ucraineni au fugit la vecinii polonezi.
Chiar și așa, ritmul de construcţie de apartamente nu crește, iar analiştii spun că dezvoltatorilor le este frică că cererea va continua să scadă şi că preţurile de pe piaţa imobiliară se vor prăbuşi.
Datele băncii centrale arată că în cele mai mari şase oraşe din Polonia numărul de apartamente vândute a scăzut în trimestrul II cu 53% faţă de perioada similară din 2021.
Scăderea ar fi din cauza dobânzilor ipotecare prea mari. Creşterea dobânzilor este asociată și cu inflaţia, care continuă să accelereze. Însă în ciuda vânzărilor mai puține preţurile au continuat să urce.
Statul polonez are un program vast de construire de locuinţe, dar acesta nu a funcţionat aşa cum s-a crezut.
Astfel, cel mai sigur, în Polonia, creditele imobiliare se vor scumpi în continuare pe măsură ce banca centrală va fi forţată să crească dobânzile.