Criza imobiliară chinezească riscă să zguduie pieţele globale. Datoria dezvoltatorilor este colosală!

Criza imobiliară chinezească riscă să zguduie pieţele globale. Datoria dezvoltatorilor este colosală!
China și Evergrande sunt pe cale să cadă

Până de curând, cel mai mare dezvoltator imobiliar din lume, China Evergrande riscă să se înece într-un tsunami de datorii. Cât de departe se vor simți valurile? Cu toate astea China poate „minimiza” riscurile economice și financiare generate de criza Evergrande, spune șeful băncii centrale chineze.

China și Evergrande sunt pe cale să cadă

Succesul gigantului imobiliar a reflectat transformarea țării de la o economie agrară la una care a îmbrățișat capitalismul. Luptele sale oferă o privire asupra unui nou viitor financiar. Dar, după anunțul companiei de un posibil faliment, piețele financiare globale au fost în alertă maximă, în timp ce gigantul imobiliar chinez Evergrande, aflat în lipsă de numerar, se confruntă cu mai multe teste cheie în următoarele zile.

Cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume este stabilit să atingă o serie de termene pentru plățile dobânzilor la obligațiuni, totalizând zeci de milioane de dolari. În timp ce compania se străduiește să îndeplinească aceste plăți, a început să ramburseze cu proprietăți unii investitori din afacerea sa de administrare a averii.

Evergrande s-a extins agresiv pentru a deveni una dintre cele mai mari companii din China, împrumutând peste 300 de miliarde de dolari. Anul trecut, Beijingul a introdus noi reguli pentru a controla suma datorată de marii dezvoltatori imobiliari.

Noile măsuri l-au determinat pe Evergrande să-și ofere proprietățile la reduceri majore pentru a se asigura că vor intra bani pentru a menține afacerea pe linia de plutire. Acum, se luptă să facă față plăților dobânzilor la datoriile sale. Această incertitudine a făcut ca prețul acțiunilor Evergrande să se prăbușească cu aproximativ 80% în acest an. Obligațiunile sale au fost, de asemenea, retrogradate de agențiile globale de rating de credit.

Care este efectul falimentului gigantului imobiliar chinez

Există mai multe motive pentru care problemele lui Evergrande sunt grave. În primul rând, mulți oameni au cumpărat proprietăți de la Evergrande chiar înainte de a începe lucrările de construcție. Au plătit depozite și ar putea pierde acești bani dacă vor intra în eroare.

Există, de asemenea, companii care fac afaceri cu Evergrande. Firmele, inclusiv firmele de construcții și proiectare și furnizorii de materiale sunt expuse riscului de a suferi pierderi majore, ceea ce le-ar putea obliga la faliment. Al treilea este impactul potențial asupra sistemului financiar al Chinei.

„Eșecul financiar ar fi de mare amploare. Evergrande ar fi datorat bani către aproximativ 171 de bănci interne și alte 121 de firme financiare”, a declarat Mattie Bekink pentru Economist Intelligence Unit (EIU).

Dacă Evergrande este implicit, băncile și alți creditori pot fi obligați să împrumute mai puțin. Acest lucru ar putea duce la ceea ce este cunoscut ca o criză a creditului, atunci când companiile se luptă să împrumute bani la prețuri accesibile.

O criză a creditului ar fi o veste foarte proastă pentru a doua cea mai mare economie din lume, deoarece companiile care nu se pot împrumuta au dificultăți în creștere și, în unele cazuri, nu pot continua să funcționeze. Acest lucru ar putea, de asemenea, deranja investitorii străini, care ar putea vedea China ca un loc mai puțin atractiv pentru a-și pune banii.

Evergrande „prea mare pentru a eșua”

Potențialul foarte grav al căderii unei astfel de companii puternic îndatorate a făcut ca unii analiști să sugereze că Beijingul ar putea interveni pentru a o salva. Mattie Bekink al EIU crede că: „În loc să riște să perturbe lanțurile de aprovizionare și să-i înfurie pe proprietarii de case, credem că guvernul va găsi probabil o modalitate de a se asigura că activitatea de bază a lui Evergrande supraviețuiește”.

Într-o postare pe aplicația de chat din China și platforma de socializare WeChat, influentul redactor-șef al ziarului Global Times, susținut de stat, Hu Xijin, a spus că Evergrande nu ar trebui să se bazeze pe salvarea guvernului și, în schimb, trebuie să se salveze. Acest lucru este, de asemenea, provocat de obiectivul Beijingului de a restrânge datoriile corporative, ceea ce înseamnă că o astfel de salvare de profil ar putea fi văzută ca un exemplu rău.

Guvernatorul Băncii Populare din China: „Evergrande exprimă un pic de îngrijorare”

Temerile cu privire la o contagiune rapid răspândită în sectorul imobiliar de 5 trilioane de dolari au stârnit vânzarea de obligațiuni de la dezvoltatorii chinezi. Yi Gang, guvernatorul Băncii Populare a Chinei (PBOC), a declarat că autoritățile pot reduce riscurile pentru economia și sistemul financiar chinez din cauza luptelor din Evergrande Group.

Problemele dezvoltatorului imobiliar „creează un pic de îngrijorare”, a spus Yi duminică la o întâlnire virtuală a Grupului celor 30. „În general, putem reduce riscul Evergrande.”, spune Yi Gang, Au crescut îngrijorările în raport cu criza de numerar de la Evergrande care se revarsă asupra altor dezvoltatori, deoarece președintele Xi Jinping menține măsuri stricte pentru răcirea pieței imobiliare.

Temerile s-au intensificat în ultimele două săptămâni, după o surpriză implicită de către Fantasia Holdings Group și un avertisment de la Sinic Holdings Group că implicitul său era iminent. Vineri, oficialul PBOC, Zou Lan, a declarat că autoritățile și guvernele locale rezolvă situația pe baza „principiilor orientate spre piață și ale statului de drept”.

Yi a spus că pasivele Evergrande au fost distribuite în „sute” de entități din sistemul financiar, astfel încât să nu existe „prea multă concentrare”. Drepturile și interesele creditorilor și ale acționarilor vor fi pe deplin respectate în strictă conformitate cu legea. Și, de asemenea, legea a indicat în mod clar vechimea acestor datorii, mai spune oficialul.

Guvernul de la Beijing ia măsuri de protecție

Beijingul încearcă, de asemenea, să protejeze consumatorii și cumpărătorii de case, a mai spus guvernatorul băncii. „Cred că putem preveni riscul sistemic”, a spus el, prin menținerea riscului.

Fără a menționa Evergrande, Yi a spus mai devreme că un risc mai mare de neplată pentru unele firme din cauza „gestionării greșite și a expansiunii vertiginoase” încetinea economia Chinei.

Yi a prezis că inflația prețurilor de producție va începe să încetinească până la sfârșitul acestui an, după ce a accelerat în cel mai rapid ritm din aproape 26 de ani în septembrie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI