01 nov. 2022 | 22:10

Băncile mari din România, controlate de Consiliul Concurenţei din cauza creşterii ROBOR. Evoluţia dobânzilor în lei, îngrijorătoare

Economic
Băncile mari din România, controlate de Consiliul Concurenţei din cauza creşterii ROBOR. Evoluţia dobânzilor în lei, îngrijorătoare
Creșterea ROBOR determină intervenția Consiliului Concurenței

Astăzi BNR a anunțat care sunt noile valori pentru ROBOR la trei, șase și respectiv 12 luni. În raport cu ziua de ieri, ROBOR la trei luni a scăzut la 8,19. ROBOR-ul la șase și 12 luni a rămas la aceeași valoarea ca și ieri, 8,31, respectiv 8,44. Cu toate astea, din ce în ce mai mulți clienți se plâng de dobânzile mari calculate de băncile din România, pe baza ROBOR. Așa se face că astăzi cel puțin 10 din băncile mari din România au fost controlate de Consiliul Concurenţei. Motivul a fost creşterea ROBOR și modul de calcul al dobânzilor practicate de aceste bănci.

Creșterea ROBOR determină intervenția Consiliului Concurenței

Update marți, 1 noiembrie 2022, ora 22:10. Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a afirmat că instituția pe care o conduce investighează dacă a existat o înțelegere între băncile din România pentru stabilirea indicelui ROBOR, punctând că nimeni nu este considerat vinovat până când nu există dovezi clare în acest sens.

„În mod normal nu se află de operaţiunile noastre decât ulterior desfăşurării controalelor. În general companiile nu sunt interesate să povestească dacă sunt controlate, iar noi menţinem discreţia. Dar, într-adevăr, trebuie să confirm că există un control în desfăşurare la principalele bănci din ţară. Dar este doar un control, nimeni nu e vinovat până nu dovedim că e vinovat. Vom vedea cum vor decurge lucrurile. Este un control care a început în această dimineaţă”, a precizat Bogdan Chiriţoiu, în emisiunea „Banii, azi” de la TVR Info, potrivit Agerpres.

Chirițoiu a ținut să precizeze că problema nu este nivelul prețului, ci dacă acesta a fost stabilit prin practici anticoncurenţiale.

„Dacă preţul, mare, mic, cum este el, rezultă din forţele pieţei, din punct de vedere concurenţial este ok. Nu înseamnă că este bine din punctul de vedere al consumatorului, poate fi greu de suportat, dar nu înseamnă că este anticoncurenţial. Noi verificăm dacă sunt acţiuni concurenţiale, dacă sunt înţelegeri între actorii de pe piaţă”, a spus preşedintele instituției.

Președintele Consiliului Concurenței a afirmat că oamenii care au credite legate de IRCC, inclusiv el, vor simţi peste câteva luni o creştere-şoc a dobânzilor.

„IRCC este încă la un nivel mic. Şi eu am trecut la IRCC. Până acum am dormit în front şi am rămas la ROBOR, abia în primăvară am trecut la IRCC. IRCC va ajunge şi el la nivelul acesta peste câteva luni şi evident să creşti de la dobânzi de 5% la 8-9% va fi un şoc şi pentru mine, şi pentru cei care au credite”, a arătat preşedintele Consiliului.

Știre inițială:

Valoarea ROBOR a crescut într-o progresie de neoprit

Încă de la începutul acestui an valoarea ROBOR a crescut într-o progresie de neoprit, ajungând la valori record. Ziua de astăzi a adus o scădere relativă a valorii ROBOR la trei luni, dar calculul dobânzilor pe baza acestuia a determinat Consiliul Concurenței să intervină.

Conform informațiilor de ultimă oră, cel puțin 10 din băncile mari din România au fost controlate de Consiliul Concurenţei. Surse din cadrul instituției spun că este vorba de bănci, precum Banca Transilvania, BCR, BRD-Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank și Intesa Sanpaolo România.

Aceleași surse, mai spun cei de la Profit.ro, au declarat și care ar fi motivul real al intervenției Consiliului Concurenței. Conform acestora, este vorba de modul în care aceste bănci s-au înțeles să calculeze dobânzile, bazate pe valoarea ROBOR. Este vorba, de fapt, de înțelegeri făcute între aceste bănci pentru a fixa valoarea dobânzilor.

Deocamdată nu s-a emis niciun comunicat în urma controalelor făcute, dar ceea ce se știe la acest moment este că s-a pus sechestru pe sistemele informatice (calculatoare) din cele 10 bănci verificate astăzi.

O anchetă similară a dus la amenzi de peste 7 milioane de euro

În urmă cu 14 ani un control similar era inițiat de Consiliul Concurenței împreună cu Banca Națională a României. La acel moment controalele vizau două bănci, și anume BRD și Raiffeisen bank, acestea fiind suspectate de practici financiare oneroase, prin care atacau leul românesc.

În urma controalelor, cele două bănci primeau amenzi în guantum a peste 7 milioane de euro. Ulterior acestea au fost, fie diminuate la jumătate, fie anulate, cum a fost în cazul băncii BRD. În raportul Consiliului Concurenței, desecretizat în urmă cu 3 ani, se mai arăta că la momentul 2008 băncile s-ar fi înțeles să crească rata dobânzilor, dar s-a dovedit ulterior că această creștere s-a datorat crizei economice din 2008, și nu în urma unor înțelegeri oneroase între instituțiile bancare.

Digisport.ro
N-a pronunțat ”România”! Cum ne-a numit prim-ministrul din Kosovo, după scandalul de la București
Stirile PROTV
NATO și-a mobilizat avioanele de luptă după un atac masiv lansat de Rusia. Ploaie de rachete la granița Alianței
PlaySport
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
ProActual
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
EVZ.ro
Singura fotografie cu Sfinxul din Bucegi în 1896. Avea mustață și plete. Transformări uimitoare
Spynews.ro
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
PRO TV
”Cu Anca Dinicu mă sărut, cu Anisia Gafton mă însor, iar pe Alex Bogdan...” Declarațiile din culise ale unui coleg de scenă
Adevarul
Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat direct în tavan”
BZI.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Viva.ro
Vestea că Silviu Prigoană nu era, de fapt, căsătorit cu Mihaela i-a luat pe toți prin surprindere, dar asta nu e tot! S-au aflat detalii neașteptate acum: "Față de restul lumii...”