Creșterile constante a prețului energiei electrice aduc mari probleme consumatorilor, mai ales cei casnici. De fapt, toate tipurile de clienți trebuie să găsească noi formule pentru a-și reduce factura de energie electrică. Pentru a reuși acest lucru, îți propunem să afli ce trebuie să faci pentru a fi facturat la consumul real. Aşa nu vei fi păcălit cu cel estimat.
Este necesar să înțelegem diferiții termeni care apar într-o factură de energie electrică pentru a identifica unde putem acționa pentru a o reduce. Mulți oameni au tendința de a primi factura de energie, de a o plăti și de a o aștepta pe următoarea. Nu se mai gândesc prea mult la ceea ce tocmai au primit.
Acest lucru poate fi perfect în regulă pentru unii oameni. Alții pot plăti pentru mai multă energie decât au folosit, ceea ce duce la creșterea prețului facturii de energie. Există acum trei modalități prin care furnizorul de energie poate afla care îți este consumul de energie.
O privire rapidă asupra facturii de energie ar trebui să vă spună dacă contorul a fost citit printr-o citire reală sau estimată. În același timp poate spune și care este valoarea acesteia.
Dacă aveți acces sigur la contorul de energie, puteți să îl comparați cu valoarea afișată de contor în prezent. Dar, nu uitați că acesta s-a schimbat de la data la care a fost făcută citirea de pe factura de energie.
Pe factură va apărea menționat că a avut loc o citire reală a contorului, sau nu menționează că a fost o citire estimată. Asta înseamnă că cineva a fost la proprietatea ta și a făcut o citire fizică a contorului.
De obicei, această operațiune are loc în conformitate cu factura de energie. Citirea se face cu o marjă de câteva zile și permite furnizorului să citească diferența dintre contor de la ultima dată de plată și cea actuală.
Un contor inteligent elimină orice eroare umană din ecuație. Acesta va trimițe citirile direct furnizorului. Dacă vă puteți accesa contul de energie online, ar trebui să puteți vizualiza datele în timp real privind consumul de energie,. Acst aspect vă poate ajuta să vă pregătiți pentru factură.
Un contor inteligent nu vă va face factura mai scumpă sau mai ieftină prin simplul fapt că îl dețineți. Dar faptul că aveți acces la date în timp real vă poate ajuta să vă înțelegeți consumul de energie. În același timp vă permite să reduceți costurile prin reducerea utilizării la anumite ore sau a anumitor dispozitive.
Ar putea ca pe factura de energie să scrie că ați avut o citire estimată a contorului. Asta înseamnă că furnizorul de energie v-a taxat pe baza unei sume estimate.
Acest lucru se poate întâmpla atunci când cititorul de contor nu a putut avea acces la contor sau nu a reușit să furnizeze citirea către furnizorul de energie. În cazul în care cititorul de contoare nu poate accesa contorul la sfârșitul următoarei perioade de facturare, este posibil să vi se ofere din nou o citire estimată sau furnizorul dvs. ar putea lua legătura cu dvs.
Am explicat ce înseamnă cponsum real și cel estimat, precum și care sunt procedurile. Hai să vedem ce trebuie să faci pentru a fi facturat la consumul real. Aşa nu vei fi păcălit cu cel estimat.
Pentru avea o factură la consumul real de energie, primul lucru este de a citi în mod corect contorul de curent electric. Pe de altă parte, în funcție de furnizor, există aplicațiile create expre pentru acest lucru. Experții din sistem explică care sunt pașii și cce trebuie să faci pentru a fi facturat la consumul real:
„Este foarte important să transmitem indexul. Ne ajută să facturăm consumul real. Prima e citirea efectuată de către operatorul de distribuție. A doua este indexul transmis de client. A treia e indexul de consum. Și ultima este estimatul din partea operatorului de distribuție.
În cazul în care nu avem un index trimis de către client, vom factura estimatul din convenția agreată cu acesta sau cel primit de la operatorul de distribuție în fiecare lună”, a explicat managerul Ioana Krekan, Manager Activare și Facturare ENEL, conform DCNews.
Așa că mare atenție la modul de citire și de calcul al consumului, și citiți cu atenție facturile emise de furnizori.