Pentru cei mai mulți români, este gustul copilărei, un preparat ce ne amintește mereu de mamele și bunicile noastre. Cu toate că vorbim despre o rețetă clasică, nu înseamnă că este una simplă. De fapt, e o adevărată provocare pentru cei care nu au prea multă experiență în bucătărie. Unul dintre secretele reușitei, în acest caz, este momentul în care se adaugă perișoarele în ciorbă.
Nu există mamă sau bunică în România care să nu știe să facă ciorbă de perișoare. Este un preparat gustos, sănătos, savurat de generații întregi, dar care nu este deloc ușor de învățat. Marea dificultate pentru începători o reprezintă tocmai perișoarele care nu ies de fiecare dată pufoase și gustoase. Din combinația perfectă nu pot lipsi orezul și condimentele, dar și câteva ingrediente, precum:
De cele mai multe ori, ciorba de perișoare se prepară când se fac și sarmalele, gospodinele folosind carnea rămasă în plus pentru perișoare. În condițiile în care este deja amestecată cu orez, nu mai trebuie decât să adauge restul ingredientelor. Ca să te asiguri că ies de fiecare dată pufoase după fierbere, adaugă și o lingură de ulei în compoziție.
Perișoarele se „asamblează” în timp ce zarzavaturile pentru ciorbă sunt puse pe foc. Se ia o ceapă mică, se lasă puțin la călit în ulei și se adaugă orezul ce a fost spălat și scurs bine înainte. După aproximativ un minut de stat pe foc, se dă deoparte.
Separat, într-un bol suficient de mare, se pune întreaga cantitate de carne tocată pe care o vom condimenta cu sare, piper, boia dulce și cimbru. Se adaugă și verdeață tocată și orezul cu ceapa călite în prealabil și un albuș crud de ou.
Momentul în care se pun perișoarele în ciorbă este esențial pentru a nu strica întregul preparat. Acestea se adaugă după ce ciorba a dat deja în clocot. După în jur de 15 minute, ele ar trebui să se ridice la suprafață.