De ce paharele de vin au picioare? Este o întrebare la care mulți oameni nu cunosc răspunsul. Desigur, picioarele paharelor de vin ajută și din punct de vedere estetic și reprezintă un suport pentru obiect, aspect care determină o rezistență mai puternică a acestuia. Secretul din spatele deciziei luate de către producătorii paharelor de vin are o altă explicație, de fapt.
Cândva, picioarele paharelor de vin erau asociate cu calitatea băuturii alcoolice. Cu cât erau mai înalte, cu atât mai de calitate era vinul. De-a lungul timpului, lucrurile s-au schimbat. Una dintre cele mai recente tendințe în materie de pahare de vin implică folosirea paharelor fără picior.
Paharele de vin fără picior sunt asemănătoare celor tradiționale. În schimb, ele nu prezintă piciorul și baza cu care ne-am obișnuit în cazul paharelor tradiționale. Unele voci sunt de părere că acest trend induce un aer de modernism, dar și o mai mare siguranță, paharele nefiind la fel de expuse riscurilor de deteriorare.
Una dintre cele mai dezbătute probleme la ora actuală, în materie de vin, este motivul pentru care paharele tradiționale prezintă picioare. Este o întrebare la care mulți nu știu răspunsul adevărat. Desigur, piciorul unui pahar de vin ajută și din punct de vedere estetic. Mulți spun că, de fapt, paharul este mai greu de spart dacă prezintă picior.
Secretul picioarelor paharelor de vin este, însă, altul. Ai observat că, înainte de a fi servit, vinul se păstrează la rece? Asta se întâmplă deoarece temperatura influențează foarte mult gustul unui vin. Cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât vinul își pierde din gust. Dacă bei un vin cald, cel mai probabil nu îți va plăcea experiența.
Ei bine, motivul pentru care paharele de vin au picioare are de-a face tot cu temperatura. Indiferent dacă vorbim despre vin roșu, alb sau spumant, este foarte important să fie servit la tempertura potrivită. În pahar, vinul se poate încălzi. Dacă picioarele nu ar exista, am fi nevoiți să ținem paharele cu mâinile.
Mâinile radiază căldură. Prin urmare, când ținem un pahar de vin în mână, inevitabil băutura se va încălzi. Astfel, există riscul ca vinul să își piardă gustul autentic. Acesta este, de fapt, motivul pentru care paharele tradiționale de vin au picioare.
Un alt avantaj al utilizării paharelor cu picioare are de-a face cu aerisirea vinului. Cu un pahar tradițional, băutura alcoolică poate fi aerisită mult mai ușor și mai repede decât dacă am consuma vinul dintr-un pahar fără picior. Mai mult decât atât, piciorul unui pahar oferă și unghiul potrivit pentru a fi manipulat fără să fie nevoie de o mișcare a întregii mâini.