Ciorba de varză murată este una dintre cele mai consumate atunci când ne dorim să slăbim. Se spune că varza are numeroase beneficii asupra organismului, iar ciorba aceasta se prepară extrem de rapid. Iată cum se gătește ciorbă de varză murată, dar află și care sunt ingredientele care o fac absolut delicioasă!
Ciorba de varză murată este vedetă în bucătăriile ruse, poloneze, slovace sau ucrainene. Dacă nu știați până acum, ciorba de varză mai este cunoscută sub denumirea de kapuśniak sau kwaśnica în poloneză, kapustnica în slovacă și капусняк (kapusnyak) în ucraineană.
De obicei, aceasta este preparată din varză albă, care este rumenită înainte de a fi fiartă și condimentată cu ienibahar. Unii preferă să o consume alături de chiftele. Acest preparat a prins foarte bine și la noi, așa că gospodinele au început să o gătească.
Totodată, acestea trebuie să țină cont de anumite trucuri atunci când pregătesc ciorbă de varză murată. Varza se lasă la desărat în apă rece cu o seară înainte de a o găti, pentru a nu fi prea sărată.
Prima oară se dau zarzavaturile pe răzătoarea cu ochiuri mari, ciupercile se taie cubulețe, iar cartofii felii mai groase. Ceapa se taie mărunt, în timp ce varza se toacă fideluță.
Într-o oală se pune uleiul la încins cu ceapa și zarzavaturile, după care se adaugă varza și aproximativ 150 de mililitri de apă fierbinte. Se lasă totul la fiert timp de 15 minute, după care se mai completează cu aproximativ un litru și jumătate de apă caldă.
Atunci când în fiert, se adaugă roșiile fără pieliță, cimbrul, sarea și piperul după gust. Se mai lasă la fiert timp de aproximativ 10 minute. La final, se adaugă mărarul verde și se servește caldă. Poftă bună!
Iarna se apropie cu pași repezi, iar majoritatea gospodinelor se grăbesc să termine de gătit produsele pentru cămară. Varza cu siguranță nu lipsește din casele tuturor, mai cu seamă că se folosește la sarmale, în ciorbă sau ca salată asortată lângă diferite tocănițe. Cu toate astea, puține doamne știu care este tipul potrivit de pus la murat.
Varza este de departe cea mai consumată pentru că se utilizează la sarmale, în ciorbă, dar și ca salată cu piper și puțin ulei de floarea-soarelui.
Specialiștii susțin că cea mai bună este cea coaptă foarte bine, albă și cu foi subțiri. Mai mult decât atât, căpățâna sa trebuie să fie îndesată, plină cu frunze ferme și neafectate de insecte. Această legumă trebuie să fie din recolta de toamnă pentru că are frunza mai fină și mai subțire decât cea din vară.
„La sarmale, cea mai bună varză trebuie să aibă frunzele subţiri şi fine, cu nervuri cât mai mici, ca să puteţi rula compoziţia din carne”, spune Loredana Tănase, gospodină din Berca.
„Dimensiunea căpăţânii contează şi ea. Aceasta trebuie să aibă maxim 20 de centimetri în diametru dar nu mai mică de zece centimetri. Apoi, e bine să ştii că primele două, trei straturi de frunze trebuie îndepărtate neapărat pentru că acestea sunt fie deteriorate de la transport, fie de la insecte”, mai spune aceasta.