Plăcintele sunt un desert din aluat, ce ascunde o umplutură dulce sau sărată, în funcție de preferințe. În Moldova, gospodinele se mândresc cu celebrele plăcinte umplute cu brânză dulce. Delicatesele specifice moldovenești nu se compară cu altele din țară. Vezi de ce se numesc plăcintele din Moldova „poale-n brâu”. Ce le face atât de speciale.
Plăcintele „poale-n brâu” sunt un preparat specific Moldovei și au o istorie aparte. Deși gospodine din întreaga țară le prepară, nu se compară cu tradiționalul moldovenesc. Prin definiție, acest tip de desert se referă la „plăcinte cu brânză făcute dintr-o foaie de aluat pătrată, ale cărei colțuri se aduc peste umplutură, formând un fel de plic”.
În Moldova, însă, ele au o semnificație aparte. Sunt un adevărat desert de sărbătoare și se prepară, în multe zone, respectând un obicei din timpul străbunilor noștri. Există un detaliu hazliu, care face plăcintele din Moldova cu adevărat speciale. Denumirea de plăcinte „poale-n brâu” își are rădăcinile în vremuri străvechi.
Istoricii spun că, în acele timpuri, orice gospodină din Moldova purta fuste lungi, până în pământ. La brâu, româncele aveau șorțuri, pentru a nu se murdări de făină sau alte ingrediente cu care preparau plăcintele. Când se apucau de gătit, își suflecau mânecile până la coate. Părțile din stânga și din dreapta ale fustelor și le legau de șorțul de la brâu.
Astfel, a apărut în Moldova denumirea de plăcinte „poale-n brâu”. Așa cum mărturisește și scriitorul-bucătar Radu Anton Roman, imaginea gospodinelor preparând plăcinte moldovenești era, în mod real, o provocare.
„Trăgeam deja cu coada ochiului – să nu mă vadă mama și să mă cârpească – la pulpele vânjoase și albe, dezvelite de fetele și femeile din Ohaba când ieșeau la pârâu să bată rufele cu maiul. Așa că, ideea unei plăcinte „poale-n brâu” nu putea să-mi dea decât vise fierbinți și insomnii active. Vai, greșeam…”, scria Radu Anton Roman, în cartea „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”.
Plăcintele „poale-n brâu” trebuie încercate măcar o dată în viață. Desertul este extrem de gustos și aromat. Toată lumea se va ridica de la masă mulțumită. În rândurile de mai jos, îți vom explica, pas cu pas, cum poți prepara deliciul moldovenesc în așa fel încât brânzoaicele să iasă exact ca cele făcute de bunici.
Ingrediente aluat:
Ingrediente umplutură:
Mod de preparare aluat
Pentru început, se cerne făina de două ori. Procedura de cernere trebuie repetată a doua oară pentru ca aluatul să iasă mai pufos. Apoi, în mijlocul făinii, se face o adâncitură în care se pune drojdia. Peste drojdie, se adaugă laptele călduț în fir subțire.
Se frământă aluatul ușor, după care se adaugă, treptat, toate celelalte ingrediente. După amestecarea ingredientelor din lista de mai sus, se frământă a doua oară aluatul până când devine elastic. Se lasă la crescut pentru aproximativ două ore, acoperit cu un prosop de bucătărie curat, într-un loc călduros.
Mod de preparare umplutură
Pentru umplutură, avem nevoie de un vas încăpător, în care se amestecă brânza de vaci cu ouăle. Se adaugă apoi zahărul, amestecându-se ușor compoziția. Ulterior, se introduc treptat și restul ingredientelor, până când se obține o pastă omogenizată. La final, umplutura se lasă la rece.
Mod de preparare „poale-n brâu”
Când aluatul a crescut, iar umplutura s-a răcit suficient, putem pregăti plăcintele. Se presară făină pe suprafața de lucru și se răstoarnă pe aceasta aluatul. Se taie aluatul în bucăți și se întinde cu sucitorul până când obținem o foaie de aproximativ 1 cm grosime. Bucata de aluat se taie în pătrățele cu latura de 8 cm.
În fiecare pătrățel de aluat se pune câte o lingură de umplutură. Se lipesc, apoi, câte două colțuri ale aluatului în mijlocul acestuia. Atenție! Umplutura trebuie să fie acoperită întotdeauna de aluat. Plăcinta trebuie să arate ca un pachețel.
Se repetă acești pași până când nu mai avem aluat. Ulterior, se preîncălzește cuptorul la 190 de grade Celsius. Între timp, se tapetează o tavă cu hârtie de copt, iar în ea adăugăm brânzoaice cât încap. Plăcintele trebuie lăsate aproximativ 20 de minute într-un loc călduros, înainte de a le băga la cuptor.
Se bate gălbenușul cu puțin lapte, iar cu ajutorul unei ustensile de bucătărie ungem brânzoaicele cu amestecul obținut. Se lasă plăcintele la cuptor până se rumenesc. Se pot servi atât calde, cât și reci.