Există multe dezbateri cu privire la originea sarmalelor. Nu toată lumea e de acord cu ideea potrivit căreia acest fel de mâncare este o comoară a gastronomiei românești. Oricum ar fi, rețeta originală a fost reinventată de-a lungul timpului în funcție de preferințele bucătăreselor din fiecare regiune. În general, se folosesc aceleași ingrediente, însă modul în care sunt manipulate face toată diferența. Află în rândurile de mai jos câtă ceapă se pune în sarmale.
Rețeta tradițională de sarmale a fost reinventată de-a lungul timpului, în așa fel încât fiecare regiune are propriile sale obiceiuri în a manipula ingredientele folosite la acest fel de mâncare. Produsele de bază ce trebuie folosite la prepararea sarmalelor sunt orezul, carnea și ceapa.
Nu toate gospodinele știu cum să manipuleze corespunzător aceste ingrediente. De multe ori, sarmalele ies prea tari, dacă nu sunt preparate în mod corect. Există mai multe trucuri de care ar trebui să se țină cont când gătim acest fel de mâncare. În cazul orezului, trebuie respectată „Regula lui 10%”. Adică la 1 kg de carne de folosesc 100 grame de orez.
Carnea folosită la sarmale nu trebuie să fie niciodată doar de porc. Recomandat este ca jumătate de compoziție să fie porc, în timp ce restul să fie de vită. În acest fel, sarmalele nu vor ieși grase și nici nu vor fi grele pentru stomacul consumatorilor mai sensibili din acest punct de vedere.
Câtă ceapă se pune în sarmale, însă? Indicat este să fim atenți și la câtă ceapă adăugăm în compoziția pentru sarmale. Prea multă ceapă poate îndulci exagerat sarmalele. Potrivit celor mai experimentate gospodine, la 1 kg de carne pentru sarmale se adaugă aproximativ 400 de grame de ceapă, adică maximum două cepe mari.
În rândurile următoare îți vom explica cum trebuie să prepari, pas cu pas, sarmale. De această dată, vom urma o rețetă tradițională de sarmale, cantitățile ingredientelor fiind alese de tine, în funcție de cât de multe vrei să gătești.
Ingrediente:
Cantitățile de ingrediente variază în funcție de numărul de sarmale pe care vrei să le gătești. Nu uita să respecți „Regula lui 10%” în cazul orezului. Adaugă maximum două cepe mari la un kilogram de carne. În acest fel, sarmalele vor ieși fragede.
Mod de preparare:
Se repetă procesul până când ai pregătit toate sarmalele pentru a le pune la fiert. Înainte să le dai la cuptor, însă, trebuie să ții cont de anumite recomandări. Pe fundul vasului în care pui sarmalele adaugă mai multe frunze sau cotoare de varză murată. Adaugă apoi, în straturi, sarmalele. Între straturi pune câte o foaie de dafin.
Deasupra sarmalelor, la gura vasului, adaugă din nou frunze de varză murată. Între timp, pregătește pe foc bulionul înmuiat în apă cu câteva boabe de piper. Lasă amestecul pe foc pentru câteva minute, după care adaugă-l în vasul în care ai așezat sarmalele. Dă oala la cuptor, pentru aproximativ două ore.