Cum se vor mări pensiile, de fapt. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a venit cu ultimele detalii despre calculul în funcție de care va avea loc creșterea veniturilor vârstnicilor. Noile majorări de pensii ar urma să fie aplicate începând din luna ianuarie 2023, în ciuda faptului că pensionarii le solicită din noiembrie.
La protestele organizate în Capitală în numele pensionarilor s-a solicitat creșterea veniturilor vârstnicilor cu 26 de procente. Asta în circumstanțele în care rata inflației a atins niveluri surprinzător de mari, iar prețurile la produsele alimentare sunt în continuă creștere. Specialiștii avertizează cu privire la noi scumpiri în lanț, începând din ianuarie 2023.
Ratele bancare urmeazăsă se dubleze, gazul s-a scumpit cu 70%, produsele expuse pe rafturile din magazine prezintă prețuri cel puțin duble în comparație cu acum un an de zile. Pensionarii solicită, în acest context, creșterea veniturilor începând din luna noiembrie 2022. Președintele PSD a venit cu noi detalii privind acest demers.
Marcel Ciolacu a oferit asigurări că, în luna ianuarie 2023, pensiile românilor vor fi majorate. Însă creșterea punctului de pensii va avea loc cu un procent de doar zece la sută, sub nivelul ratei atinse de inflație. Totuși, guvernanții ar fi stabilit deja care sunt sursele de finanțare ce vor susține această majorare a veniturilor vârstnicilor.
În cea mai recentă intervenție pentru presa românească, liderul social-democrat a atras atenția asupra importanței stabilirii unui echilibru macroeconomic. Pentru a lua cele mai înțelepte decizii este nevoie de analiza cifrelor prezentate la ultima rectificare bugetară, ce va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie.
Marcel Ciolacu a promis că pensiile românilor se vor mări din ianuarie 2023. Și nu doar pensiile, ci și veniturile salariale ale angajaților români. Majorările veniturilor vârstnicilor vor fi efectuate în strânsă legătură cu contribuțiile achitate la stat, de-a lungul perioadei de activitate profesională.
„Am cerut ministrului Muncii și Finanțelor să vină cu o statistică foarte clară pe venituri pe familii. (…) Este un minim! Eu consider că este un minim. Pentru salarii, minimul este legea, adică rata inflației. Dar se pune rata de un an de dinainte.
Construcția bugetului o faci cu anul în curs. Vom lua decizia cea mai sustenabilă. În momentul acesta, nu gestionezi doar economia României”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit EVZ.ro.
Pentru ca pensionarii să nu fie discriminați, adică cei cu venituri mici să aibă parte de o creștere mică, în timp ce pensionarii speciali să câștige chiar mii de lei, în cazul fiecărei pensii se va calcula contribuția efectivă. Liderul social-democrat a explicat că formula de calcul a contribuției pensionarului la fondul de pensii va fi calculată fără sporuri, indemnizații sau alte sume bonus. Doar acestui tip de contribuție i se va aplica procentul de creștere de venit.