Salata verde este una dintre cele mai utilizate legume, în mod special vara. Sunt, însă, gospodine care folosesc frunzele de salată și în această perioadă, datorită texturii lor crocante. Chiar și rădăcina salatei îți poate fi folositoare în bucătărie. Este un truc genial cu cotorul de salată care te va surprinde negreșit!
Încă pe vremea civilizației egiptene, salata verde a rămas unul dintre produsele cel mai des folosite în bucătării din întreaga lume, în mod special datorită gustului său răcoritor. Însă dincolo de proprietățile culinare, această plantă s-a bucurat și de o reputație specială în domeniul medicinal.
În secolele XVI și XVIII, salata verde a fost folosită la scară largă datorită beneficiilor sale asupra pielii și a părului. S-a zvonit de multe ori că frunzele acestei legume au calități nutriționale zero, dar adevărul este cu totul altul. Totuși, nu despre rolul salatei în domeniul sănătății vom vorbi în articolul de astăzi, ci despre utilizarea sa în gastronomie.
Cu toții știm că salata verde este un ingredient de bază pentru prepararea diverselor tipuri de salată. Însă această legumă are mult mai multe de oferit. Există multe modalități de a încorpora frunzele de salată verde în diverse mâncăruri. Ele nu îmbunătățesc doar gustul și textura mâncării, ci și valoarea sa nutritivă.
Cel mai bine este ca frunzele de salată verde să fie consumate în formă crudă. Gătitul lor contribuie mult la reducerea substanțelor nutritive pe care le prezintă. Putem prepara multe tipuri de salată pe baza frunzelor de salată verde sau putem adăuga frunzele de salată verde sub formă de ingredient în alte rețete.
Indiferent de felul în care consumăm frunzele de salată verde, există un truc genial de care ar trebui să ținem cont de fiecare dată când folosim această legumă. Cu ajutorul acestui secret, nu doar că vom reuși să înmulțim frunzele de salată, ci vom economisi și câțiva bănuți întrucât nu vom merge atât de des la supermarket.
View this post on Instagram
Înainte de a spăla frunzele de salată verde, obișnuim să tăiem cotorul legumei. De cele mai multe ori, folosim doar frunzele acestui aliment, în timp ce rădăcina o aruncăm la gunoi. Însă în loc să ne dezicem rapid de cotorul de salată, am putea să îl folosim pentru a înmulți frunzele de salată.
Tot ce trebuie să facem este să tăiem cotorul în mod normal și, în loc să îl dăm la gunoi, să-l punem într-un vas cu apă. Depozităm bolul cu cotorul de salată într-un loc bogat în lumină naturală. Bineînțeles, va dura o perioadă până își vor face apariția primele frunze de salată. Însă în doar câteva zile, ar trebui să se vadă primele rezultate.
Este un truc genial pentru gospodine, mai ales în perioada acestui sezon, când salata verde este mai scumpă decât de obicei, nefiind legumă de sezon. Pentru a-ți asigura o recoltă „continuă”, poți apela mereu la acest secret. Vei avea salată prospătă mai multe zile la rând.