Una dintre cele mai îndărătnice manifestări ale crizei economice prin care trece țara noastră este majorarea prețurilor la produsele alimentare de bază. Coșul de consum s-a scumpit de cel puțin două ori în această perioadă. Fructele și legumele prezintă prețuri mult mai mari în comparație cu acum patru săptămâni. De exemplu, sparanghelul și-a dublat prețul.
Alimentul care s-a scumpit cel mai mult. În condițiile crizei economice actuale, prețurile produselor alimentare ar trebui menținute la un nivel acceptabil pentru toată populația. Nu asta se resimte, însă, în magazine sau pe rafturile din supermarketuri. Multe fructe și legume și-au mărit considerabil costurile.
Desigur, acest lucru se întâmplă, în primul rând, în cazul produselor ce nu sunt de sezon. Sparanghelul este consumat, în principiu, primăvara și vara. Prin urmare, acum, în sezonul rece, această legumă costă de două ori mai mult decât în urmă cu doar o lună de zile.
În urmă cu patru săptămâni, o jumătate de kilogram de sparanghel costa, la Mega Image sau Carrefour, doar 16 lei. Între timp, prețul s-a dublat astfel încât un kilogram de sparanghel costă nu mai puțin de 66 de lei. Mulți clienți vor spune pas acestui produs când vor vedea prețul afișat la raft: 33 lei/ 500 de grame.
Nu este singurul produs care s-a scumpit considerabil în ultima perioadă de timp. Toate categoriile de produse au prețuri mai mari decât anul trecut. Desigur, înainte de majorările de prețuri la alimente, s-au înregistrat modificări și la carburanți și facturile de energie electrică. În topul scumpirilor se află carburanții, urmați de consumul de energie electrică și alimente.
Nu se anunță vremuri deloc bune pentru români. Mai ales în circumstanțele crizelor actuale suprapuse. Dacă în urmă cu doi ani alimentele pentru o săptămână costau 180 de lei, în prezent coșul de cumpărături e de două, până la trei ori mai scump. Scumpiri în lanț vor urma și în perioada viitoare, spun analiștii din domeniul economic.
La final de lună, mulți români dau cu mult peste 1.000 de lei pe mâncare. Desigur, costul diferă în funcție de câți membri are o familie. Numai că situația se agravează pe măsură ce facturile la utilități continuă să crească. Autoritățile avertizează constant cu privire la majorarea consumului de energie și gaz în acest sezon de iarnă.
Majoritatea românilor iau măsuri de economisire din timp, pentru a nu scoate bani mulți din buzunar. Totul, în timp ce salariul mediu pe economie nu crește. Deși, teoretic, venitul mediu este de 3.500 de lei, acesta diferă în funcție de regiune. Cele mai mici salarii se încasează în Teleorman, Maramureş, Harghita, Suceava şi Brăila, unde valorile acestora ating 2.700 de lei net pe lună. În Capitală, salariul mediu atinge 4.700 de lei.