Economia României ar putea intra în recesiune tehnică. Specialiștii au venit și cu detalii despre perioada în care se va petrece acest lucru. Agenția de rating Fitch prevede o încetinire serioasă a economiei în viitorul foarte apropiat. Mai mult decât atât, în timpul acesta scumpirile vor continua să dea mari bătăi de cap tuturor românilor. Majoritatea cetățenilor abia mai pot ține pasul cu prețurile care cresc pe zi ce trece. Mulți dintre ei nu mai fac față cheltuielilor de zi cu zi și încearcă să găsească trucuri utile prin care să facă economie.
Economia României ar putea intra în recesiune tehnică încă din prima parte din anul viitor. Românii abia mai fac față cheltuielilor de zi cu zi și încearcă diverse trucuri pentru a putea face economie. Specialiștii din cadrul agenției de rating Fitch prevăd o încetinire serioasă a economiei în anul 2023.
Mai mult decât atât, prețurile vor continua să crească în tot acest timp. Din păcate, analiza agenției pentru România s-a înrăutățit față de cea anterioară. Experții au subliniat că riscul de recesiune este unul mare nu doar pentru țara noastră, ci pentru Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.
Specialiștii estimează o creștere economică de peste 6%, printre cele mai mari din UE, mai ales din cauza avansului din prima jumătate a anului, moment în care a crescut consumul.
Românii au cumpărat mai mult și pentru că aveau economii acumulate în criza sanitară, dar și de teamă pentru ca unele bunuri sau produse să nu se scumpească mai târziu. Economia se încetinește chiar din prima parte a anului 2023. Este posibilă chiar o recesiune tehnică atunci, lucru care înseamnă 6 luni de scădere economică. Agenția mai estimează și faptul că ne vom redresa abia în anul 2024.
Adrian Codîrlașu, analist economic, vicepreședinte CFA România: ,,Nu este exclusă o recesiune. S-a văzut, deja consumul decelerează, de asemenea vânzările de autovehicule, tranzacțiile imobiliare decelerează. Se văd anumite semne de încetinire a consumului. Peste toate aceste lucruri vin și ratele mari de dobândă, care de asemenea frânează economia”.
Torsten Schmidt, Institute for Economic Research: ”Acest șoc, care a lovit economia, va continuă să aibă efective pentru mult timp și duce la faptul că ne îndreptăm către recesiune. Și vom ieși din recesiune abia în primăvara viitoare, pentru ca apoi să ne îndreptăm treptat către o fază de revenire”.