Nu există persoană care să nu fi mâncat vreodată brânzoaice ca la bunica acasă. Brânzoaicele sau plăcintele poale-n brâu reprezintă pentru mulți dintre noi gustul copilăriei de odinioară, mai ales când mergeam la țară. Bunica le scotea calde din cuptor și era imposibil să le reziști. Așadar, dacă ți-e poftă de ceva dulce, care se prepară rapid și simplu, vă propunem să încercați brânzoaice ca la bunica acasă. Trucurile geniale ca să iasă pufoase și delicioase!
Brânzoaicele, denumite și băscuțe pufoase umplute cu brânză, sunt extrem de apreciate de toată lumea. Pentru cei care își dorească să trăiască să resimtă din nou gustul copilăriei, trebuie să prepare brânzoaice ca la bunica acasă. Acestor bunătăți nu le poți rezista, căci sunt extrem de gustoase, de te lingi pe degete. Multe gospodine le prepară cu brânză din belșug, aromatizate cu vanilie și coajă de lămâie.
Dacă vrei să-ți impresionezi invitații, trebuie să gătești aceste bunătăți ca la bunica acasă! Sunt de-a dreptul delicioase, pufoase și extrem de ușor de făcut. Iată rețeta completă a acestor plăcinte!
Pentru ca aluatul să iasă așa cum îl făcea bunica, toate ingredientele să fie la temperatura camerei. Pentru început, se cerne 500 g de făină într-un bol, se face o adâncitură la mijloc, acolo unde se pune drojdia cu o lingură de zahăr. Apoi se încălzește laptele și se adaugă puțină drojdie, amestecând-o cu zahărul și puțină făină, pentru a forma maiaua. Bolul se acoperă și se lasă la odihnit aproximativ 30 de minute.
Într-un alt vas, se amestecă ouăle cu puțină sare, restul de zahăr plus cel vanilat, esența de lămâie și untul moale. Tot amestecul se varsă peste drojdia activată. Se amestecă bine totul, adăugând, treptat și făina de pe margini și restul de lapte călduț.
Prima dată, aluatul se frământă în bol, apoi se transferă pe masa de bucătărie. Înainte de a începe să frământați aluatul, trebuie presărată niște făină pe masă pentru a nu se lipi aluatul. Se frământă până când aluatul devine nelipicios, apoi se acoperă și se lasă să crească la loc cald, până își dublează volumul.
Brânza pe care o folosim la umplutură trebuie să fie bine scursă. Într-un bol se amestecă brânza cu un ou, cu zahărul, cu zahărul vanilat, puneți și coaja rasă de lămâie, dar și un praf de sare. La final se pune grișul și stafidele, care au fost hidratate înainte.
Când aluatul s-a dospit îndeajuns, acesta se împarte în 12 părți egale. Se întinde fiecare parte de aluat în formă pătrat, peste care se pune o lingură de umplutură la mijloc și se adună colțurile la centru, lipindu-le prin presare.
Toate brânzoaicele obținute se înțeapă cu furculița, pentru a nu se desface în timpul coacerii .
Brânzoaicele se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se bagă la cuptor, nu înainte de a fi unse cu ou amestecat cu lapte. Se lasă la cuptorul preîncălzit, pentru 35-40 de minute, la 180 de grade. Când sunt gata, peste brânzoaice ca la bunica acasă se adaugă zahăr pudră. Poftă bună!