O petiție a început să circule în aceste zile, în mediul online, fiind semnată, până la ora actuală, de mii de români. Mulți cer să iasă mai devreme la pensie, invocând astfel motive nebănuite. Toate acestea sunt specificate și-n respectiva petiție, unul dintre puncte făcând referire și la problemele de comportament pe care le-a avea tinerii.
Mai exact, este vorba despre o petiție în care sunt enumerate patru aspecte pentru care atât profesoarele, cât și învățătoarele sau educatoarele, să se poată pensiona la vârsta de 55 de ani. Mai mult, profesorii, învățătorii și educatorii ar urma să iasă la pensie la 57 de ani, potrivit acestei noi petiții, care a circulat cu rapiditate în mediul virtual. Asta deoarece nu mai puțin de 25 de mii de persoane și-au oferit semnătura, în doar câteva zile de când a fost lansată acestă petiție.
Printre motivele nebănuite care apar, în vederea ieșirii la pensie mult mai repede, se regăsește și cel care vizează comportamentul tinerilor. Multe cadre didactice au regăsit că de cele mai multe probleme se numără la acest nivel, fiind un indicator pentru 75% dintre elevii din școlile din România, notează Digi24. În momentul de față, vârsta de pensionare pentru femei este cea de 63 de ani, pe când la bărbați este cea de 65 de ani,potrivit Casei Naționale de Pensii.
„1.Aspecte sociale: În marea majoritate a școlilor din România, peste 75% din elevii absolvenți au probleme de comportament. Acestea sunt probate prin intermediul investigatiilor realizate de organizații sau instituții de sociometrie legale. Munca unui profesor nu poate fi comparată cu a niciunei categorii sociale favorizate pentru pensioanarea anticipată, cu atât mai mult cu cât calitatea elevilor diferă de la o școală la alta. În acest sens, solicitarea vine din partea profesorilor care se confruntă cu astfel de probleme.
2. Aspecte politice: Implicarea politicului in institutiile de învățământ este o problema nesoluționată din 30 decembrie 1947. Dirijismul educațional este un fenomen vizibil și astăzi, având ca dovadă metodologia organizării concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere în învățământ.”, sunt două puncte ale petiției online care a strâns peste 25.000 de semnături din partea românilor.