Salarii de până la 4500 de lei pentru tinerii din România! Este una din cele mai grele perioade, din punct de vedere socio-economic, la nivelul întregii Europe. O criză neluată în seamă, dar care este aici, este cea a forței de muncă. În 2022, pe lângă costurile în creștere, companiile europene se confruntă cu lipsa de lucrători calificați. Această criză devine mai importantă ca niciodată. Companiile de pe întreg continentul deplâng incapacitatea tot mai mare de a găsi angajați pe o piață a forței de muncă. Unele reacționează prin oferirea unor condiții de muncă mai bune. De cealaltă parte, statele membre iau în considerare relaxarea cerințelor de viză pentru lucrătorii din țări terțe. Cu toate astea, conform siteurilor de recrutări, în România există oferte cu salarii de până la 4500 de lei pentru tinerii din România. Reprezentanții acestor site-uri spun că nu trebuie să ai experiență, ceea ce ar putea fi un avantaj.
Conform unei analize Euractiv, aproximativ 193 de milioane de europeni aveau un loc de muncă remunerat în primul trimestru din 2022. Aceeași analiză arată că aproximativ 74,5% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani aveau un loc de muncă formal.
Aceasta este cea mai ridicată rată de ocupare a forței de muncă din 2009. Iar cele mai recente date sugerează că cifra a crescut și mai mult în al doilea trimestru din 2022.
În același timp, mai mult de 3 % din toate locurile de muncă disponibile sunt vacante. Asta înseamnă că aproximativ șase milioane de locuri de muncă sunt disponibile în întreaga UE.
În mod corespunzător, rata șomajului în UE a scăzut la 6,0% în iulie. Este o altă cifră record cel puțin din 2001, când Eurostat a început să compileze aceste date.
Marile companii europene duc lipsă de forță de muncă. Este o criză care a început să se resimtă în toate statele membre.
Nici România nu a scăpat de această situație. Rrezentanții platformelor de recrutare spun că există o mare ofertă de locuri de muncă.
Dacă ar fi să ne uităm la datele statistice am afla că rata șomajului în România a scăzut la 5,2% în iulie 2022. Numărul de șomeri a scăzut cu 16 mii față de luna precedentă, la 432,7 mii
Între timp, rata șomajului pentru bărbați a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimele patru luni. În iulie procentul era de 5,8% față de 6,0% în iunie. Rata șomajului pentru femei a scăzut și mai mult, la 4,3% față de 4,7%.
Cu toate că, scriptic, rata șomajului a scăzut, recrutorii spun că există o foarte mică pondere de absorbție a forței de muncă pe piața românească.
Paradoxal, site-urile de recrutare vorbesc de oferte de muncă cu salarii de până la 4500 de lei pentru tinerii din România, iar potențialii angajați nu trebuie să aibî neapărat experiență.
De exemplu, vorbim de oferte în IT, unde salariu poate ajunge la aprocximativ 900 de euro. Conform platformelor de recrutare, ponderea de oferte, pentru cei fără experiență în IT, este de 3,53%.
O altă categorie de locuri de muncă, cu salarizări de până la 850 euro, o regăsim în domeniul Juridic. Aici ponderea este de 4,7% a angajărilor din rândul celor fără experiență.
Cu un salariu de 550 de euro, și o pondere de ofertare de 6,5% pentru cei fără experiență, este și domeniul Auto-Transporturi, se arată într-o statistică.
Piața românească a anului 2022 a ajuns la o escaladare a procentului de oferte de muncă, de cealaltă parte, a recrutaților, procentul de cerere fiind în scădere.
Paradoxul acestei situații a fost generat de practica ultimilor ani, când companiile vroiau neapărat angajați cu minim 3 ani experiență, și cu salarii evident mai mici.
Balanța dintre ofertă și cerere a devenit una descentrată. Oferta a devenit cea care a înclinat balanța în acest an. Criza forței de muncă rămâne, în cele din urmă, o problemă.
Are nevoie de o rezolvare rapidă, la nivel european, dar și la nivel local.