Cum se face dulceața de smochine. Smochinele pot fi conservate, făcând din ele dulceață. Servește-ți familia și prietenii cu dulceață de smochine de casă. Este partenerul perfect pentru o felie de pâine proaspătă la micul dejun. Dacă ai un smochin în curte care rodește pe tot parcursul verii sau dacă pur și simplu îți plac foarte tare smochinele, trebuie să găsești o modalitate de a păstra fructele peste iarnă. Așa că cel mai indicat ar fi ca din fructele coapte să se facă dulceață. Iată așadar cum se face dulceața de smochine.
Nici unul dintre cei care iubesc dulcele nu va refuza dulceața de smochine surprinzător de gustoasă și parfumată. Odinioară, dulceața era pregătită din rămășițele culturii de grădină pentru a păstra fructele pentru iarnă. Astăzi, această delicatesă dulce este făcută din fructe exotice și uneori foarte rare.
Smochina este fructul smochinului, cultivat mai ales în Asia Centrală, Caucaz, Crimeea, Carpați. Aceasta este una dintre cele mai vechi plante fructifere. Conform legendei, Adam și Eva au acoperit cu o frunză de smochin corpul lor gol. Smochinele sunt incredibil de benefice și pot fi consumate proaspete, uscate și conservate. Din fructele smochinului se pregătesc în mod activ tot felul de gemuri, conserve, fructe confiate și dulcețuri. Dulciurile din smochine au un gust surprinzător de delicat și bogat, iar dulceața este foarte dulce.
Smochinele sunt foarte dulci, fructele proaspete pot conține 20-30% glucoză și fructoză, iar fructele uscate sunt și mai dulci, uneori chiar cu un post-gust stânjenitor. Acest lucru sugerează că smochinele sunt o sursă de carbohidrați rapizi, două fructe pot salva o persoană de la foame.
Pe lângă zahăr, smochinele conțin proteine, carbohidrați, taninuri, acizi. Există multe vitamine în aceste fructe, cum ar fi: potasiu, sodiu, calciu, fosfor, magneziu. Smochinul din cele mai vechi timpuri este considerat o sursă de nutrienți.
Iată mai jos cum se face dulceața de smochine după o rețetă clasică. Ingredientele de care ai nevoie pentru a o prepara sunt următoarele:
Mod de preparare
Prepararea dulceții de smochine începe prin spălarea smochinelor. Acestea se așază apoi într-un vas în care să încapă bine. Peste ele se adaugă zahărul, zeama de lămâie și apa. Vasul se va pune la frigider, unde va fi lăsat până a doua zi. În tot acest timp, fructele împreună cu zahărul vor forma siropul.
Vasul cu smochine se va pune la fiert a doua zi. Dulceața se va prepara la foc mare și se va amesteca continuu, până când siropul se va închega și fructele se vor desface ușor. Timpul de fierbere este de aproximativ jumătate de oră. Se continuă prin testarea dulceții.
Când va fi gata se vor adăuga feliile subțiri de lămâie. Dulceața se pune în borcane curate și uscate, cât este fierbinte. Se strâng foarte bine capacele și se acoperă cu mai multe pături groase, pentru a se steriliza. Se lasă așa pentru câteva zile, după care se depozitează în cămară.