Cât se fierbe dulceața de prune și când se adaugă zahărul, de fapt. Greșeala uriașă pe care o fac multe gospodine

Cât se fierbe dulceața de prune și când se adaugă zahărul, de fapt. Greșeala uriașă pe care o fac multe gospodine

Dulceața de prune este una dintre preferatele românilor. Acesta se prepară din prune proaspete și bine coapte. În funcție de gustul fiecăruia se stabilește consistența pe care trebuie să o aibă. Există multe rețete de dulceață de prune, fiecare gospodină personalizând acest produs în felul ei propriu. Iată cât se fierbe dulceața de prune și când se adaugă zahărul.

Cât se fierbe dulceața de prune și când se adaugă zahărul

O să-ți placă această rețetă clasică de dulceață  de prun , făcută cu prune dulci, coapte și suculente la vârful sezonului lor. Este modalitatea supremă de a păstra acest delicios fruct cu sâmburi, pe care să îl savurezi în lunile următoare.

Această dulceață de prune, delicată este o modalitate superbă de a păstra gustul fructelor de toamnă, fiind bună de întins pe pâine prăjită cu unt sau prăjituri de ceai. Iată cât se fierbe dulceața de prune, când se adaugă zahărul, precum și care sunt care sunt ingredientele necesare pentru a o prepara:

  • 6 kg de prune – se folosesc orice fel de prune. Culoarea gemului este frumoasă. Se poate utiliza soiul de prune dorit,
  • 6 kg de zahăr – zahărul granulat obișnuit este cel mai bun
  • Suc de lămâie – se folosește suc de lămâie proaspăt stors. Sucul este vital, deoarece ajută la fixarea gemului și echilibrează dulceața.

Cum se prepară dulceața de prune

Pentru început, pune două farfurii mici în congelator. Le vei folosi pentru a testa când dulceața este fiartă suficient. Sterilizează borcanele prin încălzire în cuptor.

Adună toate ingredientele. Spălă prunele și îndepărtează orice pete. Taie fructele în jumătate, îndepărtează sâmburii și taie din nou bucățile în jumătate. Cei care se întreabă când se adaugă zahărul în dulceața de prune, trebuie să știe că acesta se adaugă peste prunele tăiate în sferturi și se pun într-o cratiță mare și largă. Se lasă acolo timp de câteva ore pentru ca prunele să lase zeamă. Se pun prunele la fiert, amestecând din când în când. Acoperă cu capac până când fructele devin moi.

Cât se fierbe dulceața de prune și când se adaugă zahărul
Timpul de fierbere al dulceții de prune și momentul în care se adaugă zahărul

Cât se fierbe dulceața de prune. Cum îți dai seama că este gata 

Următorul pas este adăugarea sucului de lămâie, după care se amestecă până când zahărul se dizolvă. Se fierbe totul, amestecând des. Dulceața de prune se fierbe aproximativ 2-3 ore, până ajunge la consistența pe care o dorim. Aceasta poate să fie mai lichidă sau mai închegată, după preferințele fiecăruia. Când consideri că a fiert suficient, începe să verifici dacă se leagă. Nu vei întâmpina nicio problemă pentru a lega această dulceață, deoarece prunele sunt bogate în pectină.

Când este gata se lasă dulceața de prune să stea timp de 5 minute pentru a lăsa fructele să se așeze. Dulceața de prune se pune de prune în borcane fierbinți sterilizate și se etanșează cu capace. Borcanele se întorc cu capacul în jos și se acoperă cu o pătură groasă. O altă metodă este aceea de a fierbe borcanele cu dulceață de prune, într-o cratiță cu apă caldă, pentru aproximativ 15 minute. După răcire se șterg borcanele pentru a îndepărta eventualele scurgeri. Se etichetează cu data și soiul de dulceață și se depozitează într-un loc răcoros și întunecat.